Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle her kaleme gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar ay sonunu getirmenin hesabını yaparken açıklama devletin zirvesinden gelmişlti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada “Zincir marketlere yönelik gerekli operasyonlar yapılacak. 5 tane zincir market bütün ürünü toparlıyor, piyasalar alt üst oluyor” diyerek fahiş fiyat artışlarıyla ilgili zincir marketleri işaret etmesiyle Rekabet Kurumu devreye girdi.

ZİNCİR MARKETLERE MİLYONLARCA LİRA CEZA

Rekabet Kurumu’nun zincir marketlere dönük soruşturması tamamlandı ve 5 zincir markete toplamda 2,6 milyar TL’lik idari para cezası verildi. Cezalarda BİM 958 milyon TL ile ilk sırada yer aldı. A101’e 647 milyon TL, Migros’a 518 milyon TL, Şok’a 384 milyon TL, CarrefourSA’ya 142 milyon TL ceza verildi. Suudi sermayeli sıvı gıda şirketi Savola’ya da 22 milyon TL ceza kesildi.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI, CEZA YAĞDI

Rekabet Kurumu, koronavirüs salgını sürecinde fiyat davranışlarının incelenmesine yönelik haklarında soruşturma başlatılan zincir marketler ile tedarikçi firmaların temsilcilerinden sözlü savunma almıştı. Soruşturma heyeti, inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market ve 1 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulanmasını talep etmişti.

ŞİRKET YETKİLİLERİ MALİYET ARTIŞI DEMİŞTİ

Perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile uğraşan zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısı, Rekabet Kurumu'nda yapılmıştı. Şirket temsilcileri genel olarak maliyet artışlarına dikkat çekmişti.

"PİYASANIN ORGANİZE EDİLDİĞİ TESPİT EDİLDİ"

Soruşturma heyetince yapılan inceleme ve tespitler sonucunda elde edilen bulguların, ilgili mevzuat ve içtihat çerçevesinde değerlendirildiği belirtilerek, ulusal zincir marketler arasında, doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla, satış fiyatlarının ve fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlandığı yönünde bulgulara ulaşıldığı kaydedilmişti.

Öncü Haber Merkezi