OTOMOBİL SATIŞLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Darbe girişimi ve ardından alınan OHAL kararı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, finans sektörüne 'Faizleri düşürün' çağrısı yaptı ancak otomotivcilerin dört gözle beklediği gibi bir düşüş gerçekleşmeyince bu durumdan otomobil satışları da nasibini aldı. Sadece showroomlarda değil ikinci el araçların satışa sunulduğu Düzce Galericiler Sitesi’nde satıcılar ve alıcılar fiyatların pahalı olmasından yakınıyor. Konuya ilişkin mağduriyetlerini dile getiren site esnafı, araba satamamaktan muzdarip olduklarını dile getirdi. Banka faizlerinin yüksek olmasının satışları etkilediğini söyleyen esnaf, konuyla ilgili düzenlemelerin yapılmasını bekliyor. Yapılan düzenlemelerden sonra satışlarda hareketlenme olacağını umut ediyor.

“DARBE TEŞEBBÜSÜ ETKİLEMEDİ”

D-100 Karayolu kenarında her pazar kurulan araba pazarına çoğu alıcı değil bakıcı gözüyle gelen vatandaşlar da yüksek fiyatlardan şikayetçi fakat darbe girişiminin fiyatlara herhangi bir etkisinin olmadığı konusunda hemfikir. 15 Temmuz öncesinde de ikinci el araba fiyatlarının cep yaktığını dile getiren vatandaşlar, faizlerin de aynı şekilde yüksek olması nedeniyle istedikleri arabaları almanın daha da zorlaştığını söyledi.

“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK, DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ”

Araba pazarında fiyatların nabzını yoklayan Ayhan Yıldız, “Fiyatlar çok yüksek, düşmesini bekliyoruz.” diyerek beklentisini dile getirdi. Yıldız, “Fiyatlar yüksek olduğu için araçlara yanaşamıyoruz. Araçların fiyatının neden bu kadar yüksek olduğunu da anlamış değiliz. Normalde ucuz olması lazım ama herkes fahiş fiyat istiyor. Ben minibüs tiplerine bakıyorum.” dedi.

“SATIŞTA SIKINTI YOK, TEMİNDE VAR”

Düzce Galericiler Sitesi Başkan Vekili Zeki Yurdakul ise farklı bir konuya dikkati çekti ve piyasadaki araç temin sıkıntısından bahsetti. Yurdakul, “İkinci el araç satışımızda sıkıntı yok fakat temin edemiyoruz. Faiz oranları da düşüyor insanlar artık araba almaya başlar. Bizim de elimize ikinci el araba düşer. Biz de piyasaya temin ederiz diye düşünüyoruz” diye konuştu. Araç bulamamaktan yakınan başkan vekili durumu araç piyasasının yüksek olmasına bağladı.

“FİYATLAR 1 YILDIR AYNI”

Öte yandan araç fiyatlarının 1 yıldır aynı olduğu görüşü ortak dillendirilen konu olurken, fahiş fiyatlar uygulayan satıcılara sitem de vardı. Bazıları bu durumu fındığın az oluşuna bağlarken bazıları kurban bayramının etkisiyle satışların normal seyrine döneceği yorumunda bulundu. Hain girişimle ilgili düşüncelerini de dile getiren vatandaşlar, “Darbe girişimi bizim ekonomimizi bozamaz” şeklinde konuştu.

Haber; C. ÜSTÜNER