Fındıktan sonra Düzce'de önemli bir geçim kaynağı olan süt sığırı yetiştiriciliği krizi teğet atlattı.  Arz fazlasına bağlı olarak ülke genelinde süte olan talepteki azalma nedeniyle bir çok üreticinin sıkıntılı günler yaşaması üzerine devletten müdahale geldi. Piyasadaki daralma sonucu sütlerini satacak yer bulamayan üreticiler için Et ve Süt Kurumu (ESK) devreye girdi. Kurumun süt alımına başlamasıyla fındıktaki gibi sorun büyümedi.

Bakan: Taşın altına elimizi koyduk

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bu konudaki son değerlendirmesinde hükümet olarak taşın altına ellerini koyduklarını dile getirerek, ileri dönemlerde de süt arzı arttığında talebi artırır yönde çalışmalar sürdüreceklerini söyledi.

Tespit edilen ana konuların çözümü noktasında çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizen Çelik, ağırlıklı olarak süt üreticileri ve süt sanayicileri ile bir araya geldiklerine dikkati çekti. Çelik, hayvan varlığını ve süt üretimini artırmak gerektiğini vurgulayarak, bir masada olabilmenin, aynı atmosferde enine boyuna meseleleri tartışabilmenin önemine değindi.

 

 "Fındığa da müdahale edilemez miydi?"

Öte yandan süt sektöründe yaşanan bu gelişme "Fındığa da müdahale edilemez miydi?" sorusunu akıllara getirdi. Son olarak lisanslı depoculuğun pilot iller Düzce ve Ordu'da karşılığını bulmaması üzerine devletin devreden çıkması sıkıntılı günlerin de başlamasına neden oldu. Geçmiş senelerde Fiskobirlik ve TMO gibi oluşumların alım yapmasına bağlı olarak tüccarla baş başa kalmayan üreticiler, özellikle son iki yıldır piyasa koşullarına göre ürünlerini satmak zorunda kaldı. 2014 yılında yaşanan don yüzünden fiyatın 15 liraya kadar çıkması üreticilerin fiyat krizi yaşamadan satış yapmasına olanak sağladı ancak bir yıl sonra üreticiler büyük şok yaşadı. Arz fazlasına bağlı olarak 2015 yılı ürünü fındığın son yılların en düşük rakamı olan 8.5 liraya kadar gerilemesi üreticilerde büyük hayal kırıklığı yaşatırken, hala devletin tekelleşme oluşmaması adına ya alım yaparak ya da taban fiyat belirleyerek fındık için devreye girmesi bekleniyor. Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağı fındığın kaderinin piyasaya bırakılmaması talebine hükümet cephesinden olumlu mesajlar gelse de henüz somut bir girişimin olmaması üreticileri düşündürüyor. Yeni hasat döneminde benzer sorunların yaşanmaması adına sütte olduğu gibi önleyici adımların atılması bekleniyor. 

Haber:C.ÜSTÜNER