2021 yılında 344 bin 370 tonluk iç fındık ihracatı ile cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşılarak yeni bir rekor kırılmasıyla ihracatçının cebine toplamda 2 milyar 260 milyon 105 bin 304 dolar girdi. Serbest piyasada kurulan oyunlarla üreticiye alın terini vermemekte ısrar eden ihracatçılar, 2021’deki yüksek rekolte ile ihracat rekoruna ulaşıldığını, 2022 yılında da bu artışın devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Dolar zirvedeyken bir kilogram fındığı 60 TL’den satmışlar

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 2021’deki satışın yaklaşık 689 bin ton kabukluya tekabül ettiğini duyurdu. Buna göre üreticiye verdikleri ücret 1 dolar 85 cente kadar gerilerken doların 18 lirayı gördüğü günlerde ihracatçı, bir kilogram fındığı 60 liradan pazarladı. Düzce’de an itibariyle fındığın kilogram fiyatı 27 TL’ye kadar gerilerken, ihracatçının satış fiyatı ise 45 TL oldu.

Üreticiden emek sömürüsü tepkisi

Hal böyleyken, gelen zamlar karşısında ezilirken bir de ürününü değerinde satamayan üretici, bir yıl boyunca emek isteyen yeşil altının üretiminde bir nebze dahi emeği olmayanların bundan milyonlarca lira gelir elde etmesine tepkisini sürdürdü.

‘Hava şartları şimdiden mükemmel geçiyor’

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç, ise ‘Hakkımızı verin’ diyen üreticiye yeni sezon öncesi ‘akıl verdi’. Sevinç, yaptığı açıklamada, “2022 rekoltesi ile yeni rekorlar kırmaktan şüphe duymuyoruz.” Bu yıl ürünü için henüz çok erken olmakla beraber hava şartları şimdiden mükemmel geçiyor. Bu yeni bir rekorun habercisi olacaktır.” dedi.

İhracatçı temsilcisinden üreticiye akıl: Şimdiden çalışmaya başlayın

Üreticinin şimdiden bahçelerindeki gerekli bakım işlemlerine başlaması gerektiğini belirten Sevinç, “Üretim alt yapısını gerçekleştiren fındık üreticilerimizin şimdiden yeni ürün için bahçelerinde gerekli bakım, ayıklama ve kış gübrelemesi gibi konularda etkin çalışmalar yapmaları gerekiyor. Son yıllardaki gelişmelere bakıldığında, üreticilerimizin bu bilinç ile hareket edeceklerine olan güvenimiz tamdır.” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN