Yaklaşan fındık sezonu öncesinde fiyatlardaki belirsizlik üreticileri endişeye sokarken, muhalefet partilerinin de fiyat konusunda açıklamaları peş peşe gelmeye devam ediyor. Yeniden Refah Parti Düzce İl Başkanı Nezir Merttürk, düzenlediği basın toplantısında fındık fiyatlarının, üreticilerin artan maliyetlerinin de göz önünde bulundurularak en az 100 TL bandında olması gerektiğini söyledi.

“Fındık Ferrero’nun eline bırakılamaz”

Fındık ürünün Türkiye’nin stratejik ürünü olduğunun altını çizen Merttürk, fındığın İtalyan Firması Ferrero 'nun eline bırakılamayacağını savundu.  Fındığın devlet tarafından güvence altına alınması gerektiğini kaydeden Merttürk açıklamasında,  “Fındık stratejik bir üründür. Bizim ürettiğimiz fındığın hammadde olarak kullanıldığı firmaların yıllık cirosu 48 milyar dolardır. Çikolatanın en önemli hammaddesi olan fındık güvence altına alınmalıdır. Yapılacak olan çalışmalarla tüketiciye ulaşacak katma değerli ürünlerin üretilmesi konusunda öncülük yapmalıdır. Dünya ekonomisinde çok önemli payı olan stratejik ürünümüzün tam anlamıyla değerlendirilememesi bizlerde soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Altın değerinde olan ürünümüz Ferrero 'nun insafına bırakılamaz” dedi.

“FİSKOBİRLİK yeniden devreye sokulmalı”

Fındık için FİSKOBİRLİK’in yeniden devreye sokulması gerektiğini ifade eden Merttürk, “Yetkililer milli düşünce içerisinde hareket ederek bu önemli ürünümüzün sigortalanması sağlanmalı FİSKOBİRLİK revize edilerek bu önemli ürünümüz korumaya alınmalıdır. Gübre başta olmak üzere tüm ham madde ürünlerinde 5-6 kat gibi çok ciddi bir fiyat artışı olmuştur. Ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda 100 TL olmalıdır. Bundan aşağı yapılacak olan açıklama kabul edilemez. Yeniden Refah Partisi iktidarında fındığın tam anlamıyla değerini bulması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Borsası Almanya'da değil Trabzon'da olacaktır. Üreticilerimizin sıkıntıların çözülmesi konusunda yapılacak olan çalışmaların takipçisi olacağız. Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan "Bu fındık bizde değil de israil'de yetişmiş olsaydı eczanelerde taneyle alırdınız" demiştir” diye konuştu.