Ziraat Odaları kaynaklarının açıklamaları, Fiskobirlik ve TMO gibi doğrudan piyasada belirleyici olan kuruluşların uygulamaları Fındık Üreticisinin endişeli bir bekleyiş içine girmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayının ikinci haftasında fındık fiyatlarının açıklanmasına rağmen, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler nedeniyle konunun speküle edilmesini önlemek için erken açıklama yapıldığı değerlendirmesini yapan bu yıl aynı tarihte alım fiyatlarının belli olmayacağı görüşünde...

Öte yandan üreticiler arasında piyasadaki tek alıcı pozisyonuna gelen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçtiğimiz yıllardan daha düşük bir fiyat ile sezonu açmasının mümkün olmayacağına ilişkin bir kanaat var. Üreticiler, rekolte ne kadar yüksek olursa olsun fındık fiyatının 5 YTL olacağına inanırken, önümüzdeki yerel seçimin de fiyatların açıklanmasında etkili olacağı görüşünü savunuyorlar.

Üreticiler arasında bu senaryo dışında iki senaryo daha konuşuluyor. TMO'nun rekolte fazlasını gerekçe göstererek geçtiğimiz yılın altında, stoklarındaki fındığı sattığı fiyatla alım yapacağını açıklayabileceği görüşünü savunan grup, fiyatın 3,75 ila 4 YTL arasında gerçekleşeceğini düşünüyor. Diğer senaryoda ise, TMO fındığını alacağı üreticileri, üretim alanları açısından, Çiftçi Kayıt Sistemi gibi uygulamalar ile sınırlayarak rekoltenin sadece fazlasını alacak.Geri kalan fındık ise piyasada faaliyet gösteren tüccara satılacak. Bu senaryo, ileride destekleme alımlarının tamamen ortadan kalkabileceği var sayımına dayanırken, TMO'nun geçtiğimiz yılın fiyatından alım yapmasına rağmen daha az üreticiden fındık alacağı, piyasadaki fındık fiyatının ise 3 YTL civarında oluşacağı gibi öngörüler de içeriyor.

Önümüzdeki günlerde tarlalarını fındık hasadına hazırlama çalışmalarına başlayacak olan üreticiler, tüm olasılıkları gözden geçirirken, bu yıl TMO için alım yapsa bile Fiskobirlik'in piyasada gerçek bir aktör olabileceğine ihtimal verilmiyor.