Depolarındaki fındığı yeni sezona kadar büyük oranda satmaya çalışan Toprak Mahsulleri Ofisi, iptal ettiği birçok satış ihalesinin ardından yeniden ihaleye çıkıyor. Geçtiğimiz sezon ortalama 5 YTL bedel ile fındık alan ofis, zamanın daralması nedeniyle fiyat düşürme yoluna gitti.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, satışların peşin bedel mukabili yapılacağı, protokollü olarak yapılacak satışların asgari 50 ton üzerinden yapılacağı dile getirildi.

 

Peşin bedelli  Protokollü satışların ; Akçakoca, Samsun, Giresun, Ordu ve Trabzon Şube Müdürlüklerince yapılacağı da ifade edilen açıklamada,  2005 ürünü fındıkları n kalitesine bakılmaksızın 3 YTL’den satılacağı  da ifade edildi.

 

2006 Yılı Giresun Kalite fındık 3,80, Levant Kalite fındık ise 3,60 YTL’den satılacak. 2007 Yılı Giresun Kalite fındık 4,40 YTL’den satılırken, aynı yılın Levant Kalite ürünü ise 4 YTL’den satılacak.

 

TMO ayrıca yaptığı bir açıklama ile 13 Mayıs günü yaptığı, 2005 ve 2006 yılına ait fındık satış ihalesi sonuçlarını da açıkladı. 15 Bin 051 Ton fındığın satışa çıkarıldığı ihalede, 2006 ürünü Giresun kalite fındık 3,80 YTL, 2005 ürünü fındık ise 3 YTL’den alıcı buldu. Ancak ihaleye giren iki firmanın aldığı toplam fındık 570 ton ile sınırlı kaldı.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaklaşan sezon öncesinde fiyat düşürme yoluna gitmesinin nedeni, yeni sezonda alım yapabilmek için depolarını boşaltma ihtiyacından kaynaklanıyor. Uzun süre piyasada fındık fiyatlarını düşürmemek için satış yapmayan, daha sonra da yaptığı ihalelerde fiyatı yeterli bulmadığı için satışları iptal eden ofisin , son yaptığı ihalede fiyat düşürmesi, bu sezon üretilecek olan fındığın fiyatını da olumsuz etkileyecek.

 

Toprak Mahsulleri  Ofisi’nin  sezona kadar depolarındaki fındığı satamaması durumunda, kalan ürünü yağlık olarak ayırması bekleniyor. Bu da ofisin oldukça büyük oranda zarara uğraması anlamına geliyor.