Ulusal Fındık Konseyinin Eylül ayı Yönetim Kurulu toplantısı; Düzce Ticaret Borsası Başkanı ve UFK Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Karslıoğlu’nun ev sahipliğinde Düzce’de yapıldı.
Toplantıda 2012 yılı fındık sezonu değerlendirilirken, Düzce ve Ordu’da hayata geçirilen lisanslı depoculuk  A.Ş’nin son hali gündeme alındı.Toplantıda ayrıca, 21 Eylül’de Brüksel’de yapılacak olan Avrupa Birliği Fındık Danışma Kurulu toplantısına UFK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Gören’in katılmasına karar verildi.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) ve Ordu Ticaret Borsası Başkanı olan Nejdet Gürsoy, Düzce ve Ordu’da faaliyete geçen Lisanslı depoculuğun, üreticilere getirdiği faydaları önümüzdeki günlerde anlaşılacağını belirtirken, “ ürün ihtisas ve vadeli işlem borsalarına geçmesiyle birlikte fındığın sisteminde ağırlık bir çözüm bulunacağı kanaatindeyiz. “dedi.

2012 fındık sezonunu değerlendiren Gürsoy, fındığın 4 TL altındaki fiyatlarda piyasaya sürülmesinin özellikle Doğu Karadeniz’deki üreticileri mağdur edeceğini belirtti.

 

Üreticiyi Üzecek Fiyatlar

 Gürsoy, “Rekolte olarak bol bir fındık rekoltesi ile sezona girdik. Yılbaşından sonra sürekli düşüşlerin neticesinde, eski fındığın bitmiş olduğu fiyat genelde yeni fındığa emsal teşkil edeceği için fındık 4 TL olarak açıldı. Baktığımız zaman bu fiyatın bugün Doğu Karadeniz’deki üreticimizin mağduriyet açısından önemli görüyoruz.  O bölgede Verim ve üretim bakımından biraz daha az olduğu için az üretim çok maliyetle  4 TL altındaki fiyatlar bizim bölgelerimiz için üreticiyi üzecek fiyatlar olarak olarak görüyoruz. “diye konuştu.

 

 Politika Yok

Fındıkta herhangi bir politika olmamasını da eleştiren Gürsoy, şöyle konuştu:

“Hiçbir politikaya sahip değil. Şuanda gördüğümüz kadarıyla sadece fındıkta değil, tarım ürünlerinin hiçbirinde kesinleşmiş netleşmiş bir politika yok. İşte bir sene fındık fiyatlarının çok yükselmesi, bir sene düşmesinin tek suçlusu sistemsizlik. Bir gemi düşünün denizin ortasında rotası yok, nereye gideceğini  bilmiyor. Ya sağlıklı olarak bir limana gider ya da hala açıkta yol almaya devam eder. Fındıkta da maalesef sistem kurulana kadar bu şekilde. Çözüm sistemin kurulmasıdır. Bu kurulmadığı müddetçe fındığın bir yere gelmesi mümkün değildir.”

 

Haber; S. KAŞKIR