Fındık üretilen illerin başında gelen Düzce’de yeni hasat dönemi için tarlalara girmeye hazırlanan üreticiler merakla taban fiyatın açıklanmasını bekliyordu.

Düzceli üreticinin beklentisi 60 TL idi

Düzceli üreticiler ve ziraat odası temsilcileri artan maliyetler göz önüne alınarak fiyatın en az 60 TL olması gerektiği yönünde hükümete çağrı yaparken, muhalefet kanadından ise 74 TL ile 100 TL arasında değişen rakamlar dillendiriliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ordu’da açıkladı

Fındık toplamak için bahçelerde ter dökmeye sayılı günler kala devletin zirvesi beklenen açıklamayı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fındık alım fiyatları ile ilgili beklenen açıklamayı Türkiye’nin en çok fındık üreten kentlerinden olan Ordu’da yaptı. 2022 fındık fiyatları ile ilgili alınan kararı açıklayan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “

“Fındık lafını duyunca hepinizin heyecanlandığını biliyorum. İhracatta fındığın önemli bir yeri var. Sadece geçen yıl dünyanın 122 ayrı ülkeye 2 milyar 300 milyon dolara yakın bedelle 344 bin tondan fazla fındık sattık. Hem üretim alanı hem de rekolte ile Ordu fındığın 3‘te birini gerçekleştiriyor. Rekolte bakımından Samsun, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon ve Zonguldak illeri Ordu’yu takip ediyor. Biz iktidara geldiğimizde fındık 1 doların altındaydı. Bu yüzden çoğu bahçe bakımsız kalmış insanlar üretimi küstürülmüştü. Şimdi bu rakamı 3 doların üzerine çıkıyoruz. Bu yolda küresel ekonomik krize ve ülkemizin yaşadığı sıkıntılara rağmen fındık üreticilerimize emeklerinin karşılığı olacak bir alım fiyatı vermek tüm şartları zorladık. İnşallah temennimiz, rekoltemiz geçen yılın da üzerine çıkmasıdır. Bugün açıklayacağımız fiyat ile hem üreticinin gelirini artıracağımıza, hem de ihracatımızı yükselteceğimize inanıyorum. TMO 2022 alım sezonunda yüzde 50 sağlam iç esasına göre kabuklu fındığa kilogram başında levant kalite için ve bu arada Giresun kalite için alan destekli olarak ben burada rakam bir açıklıyorum. İnanıyorum ki; sizler de kabul edeceksiniz ve ortalamalısını 54 TL olarak açıkladım. İnşallah hayırlı olsun bereketli olsun. Rabbim yar ve yardımcınız olsun. Alan bazlı ödeme, gübre destekleri inşallah 54 TL'ye çıkıyor. Bu yılın fındık alım fiyatının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum”

Bir önceki sezon ne kadardı?

Öte yandan 2021 hasat dönemi için fındık alım fiyatı yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 lira olarak belirlenmişti.