Türkiye’de fındık üretimini etkilemesi ve fiyatı belirleyen baş aktör olmasından aldığı haksız güçle üreticileri ezdiği yıllardır konuşulan Ferrero firması yakın zamanda patlak veren sağlık skandalı nedeniyle sıkıntılı günler geçirmeye devam ediyor.

ÜRETİCİ ‘FERRERO’YA GÖZ AÇTIRILMASIN İSTİYOR

Küresel gıda tekelleri arasında gösterilen şirket, Düzce’de bulunan fabrikası ile ‘Hem en büyük alıcıyım hem de yatırımım var’ imajıyla fındıkta söz sahibi konumunu sürdürürken, bu durum emeğinin karşılığını alamayan üreticilerin canını sıkmaya devam ediyor.

Yeni hasat dönemi öncesi hükümetin, tekel firmaya bu sezon göz açtırmaması beklenirken, yakın zamanda yüzlerce çocuğu hastanelik eden Salmonella bakterisinin kaynağı olan Ferrero ürünleri nedeniyle soruşturma süreci titizlikle devam ediyor.

Türkiye’de de ürünleri toplatılan çikolata üreticisi Ferrero'nun Belçika'nın Arlon kentindeki fabrikasında ortaya çıkan salmonella bakterisiyle ilgili soruşturma kapsamında, Belçika ve Lüksemburg'da şirkete ait 6 merkeze baskın düzenlendi.

SAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

Lüksemburg Savcılığı'nın talimatıyla polis ekipleri, Ferrero şirketine ait merkezlerde yapılan aramalar sırasında çok sayıda belge ve bilgisayar ekipmanlarına el koydu.

Savcılık açıklamasına göre Ferrero hakkında devam eden adli soruşturma, "Salmonella bakterisinin ortaya çıkmasından sonra şirketin izlediği tutum, gıda zincirinin izlenmesi, sağlık yetkilileriyle iletişim veya bilgilerin iletilmemesi konusundaki sorumluluklarını ortaya çıkarmayı" amaçlıyor.

Şubat ayında ilk olarak İngiltere'deki şikayetlerle ortaya çıkan, Kinder çikolata ürünlerine bağlı Salmonella bakterisi, kısa sürede 13 farklı ülkede görüldü. Ferrero yönetiminin, bu bilgiyi Belçika makamlarından sakladığının belirlenmesi üzerine, FASFC tarafından 8 Nisan'da fabrika mühürlendi.

İtalya merkezli çikolata üreticisi, Belçika'daki fabrikayı 13 Haziran'da yeniden açmak istiyordu. Ancak fabrika yönetimi, gerekli temizlik ve düzenleme için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu ve açılışın ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Şirketin satışları, Salmonella bakterisi nedeniyle yüzde 40 azaldı.