Düzce’nin en önemli geçim kaynaklarından olan ve ihracatta Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan fındık sezonuna az bir zaman kaldı. Sezon öncesi Düzceli üreticiler hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürürken, Türkiye’de motorin ve gübre fiyatlarına her geçen gün gelen zamlar, fındığın fiyat beklentisini de yükseltti.

Geçtiğimiz sezon, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 açıklanmıştı. Ancak, bu yıl döviz kurunun sürekli artması ile birlikte akaryakıt başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeye gelen zamlar, fındık üreticilerinin de belini büktü. Düzceli üreticiler, bu yıl fındık taban fiyatlarının artan maliyetlerin göz önünde bulundurularak açıklanmasını bekliyor.

Yaklaşan sezon öncesi, haber ekibimiz, Düzceli üreticiler ile tüccarların nabzını tuttu. Üretici ve tüccarlar bu yıl fındığın kilogram fiyatının 50 TL’nin altına düşmemesini istiyor. 

“45 – 50 TL arasında olur diye tahmin ediyorum”

Fındık taban fiyatlarının son dönemde yapılan zamlar baz alınarak açıklanması gerektiğini ifade eden tüccar Yalçın Top, “Benim tahminime göre 45 ila 50 TL arasında olur. Biz bu fiyatın açıklanmasını bekliyoruz şu anda. Bu tahmin ettiğim fiyatlar rekolte düşüklüğünden değil. Piyasa şartları bu rakamları gösteriyor. Bugün bir teneke yağ kaç para? Bunun değerlendirilmesi gerekiyor, taban fiyat açıklanırken. Bu ürün Düzce’nin ürünü, bu ürünü en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Yani 45 liradan aşağıya düşmez diye tahmin ediyorum. Düzce’de rekolte tam belli değil, ama 700 – 750 bin ton gözüküyor. Şu anda erken konuşuyoruz, ama önümüzdeki günlerde belli olacak.” dedi.  

“27 liradan fazla vermezler”

Fiyatlarda bu yıl fazla bir artışın olmayacağını tahmin ettiğini ifade eden Hüseyin Sönmezoğlu, “Fındık fiyatları ne olursa olsun beni fazla ilgilendirmiyor da inşallah geçen seneki fiyatların üstüne 5 liradan fazla vermez. Ben AK Parti’ye oy vermiyorum, oyu fındık üreticileri veriyor. Adamlar çiftçi düşmanı. Fazla fiyat vereceğine inanmıyorum. Türkiye’de ziraatı bitirdi. Ama inşallah 27 liradan fazla vermezler.” diye konuştu.

“50 TL’den aşağıya olmaması lazım”

Akaryakıt başta olmak üzere bütün ürünlere gelen zamların fındık fiyatlarına da yansıması gerektiğini dile getiren üretici Burhan Narçap ise, “Son yağışlardan dolayı fındıkta verimin düşük olduğu söyleniyor. Tabii Türkiye’nin ekonomik koşulları da malum. Bugün 1 TL’ye aldığın yarın 5 TL oluyor. Bu nedenle fındık fiyatları bu yıl 50 TL olması yönünde bir beklenti var, üreticilerde. İleri ki tarihler de tabii ne olur, onu bilemem. Çünkü bugün aldığını, yarın aynı fiyata alamıyorsun. Bir de şu var; Türk fındığının sadece İtalyan bir firmanın tekeline bırakılması ve fiyat belirleme de sadece İtalyan firmanın rol oynaması doğru değil. Fındığın hükümet politikası olması lazım. Fındık ve fındık mamullerinin desteklenmesi lazım. Tekele verilmesi doğru değil.” şeklinde konuştu.