Sezon öncesi 25 TL’yi gören ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alıma başlamasıyla artması beklenen fındık fiyatları aksine adeta çakıldı. TMO’nun alıma başladığı 1 Eylül’den bu yana düşüşe geçen fındık fiyatları serbest piyasada geçen hafta itibariyle 23 TL’ye kadar geriledi. Bu hafta itibariyle de bu fiyattan işlem görmeye devam etti.

TMO’nun zor şartlarını Ferrero avantaja çevirdi

TMO’nun alımda hızı kesmesi, çiftçiye zor şartlar koşması ve kota uygulamasıyla ürünün tamamı almamasına randevu ve ödeme sisteminde yaşanan aksaklıklar nedeniyle çiftçinin zorunlu istikameti tüccar oldu. TMO’nun piyasaya girmesini fırsat kollayarak 1 Eylül itibariyle alıma başlayan İtalyan Ferrero şirketi de bazı tüccarları devre dışı bırakarak düşük fiyat politikasıyla alıma başladı.

Açıklananın 3.5 TL altında

Tüm bu gelişmelerin ardından serbest piyasada fındığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 26.50 TL’nin 3.5 TL altında ürünü satmak zorunda kalan üreticilerle fiyat artışı beklediği için ürünü henüz satmayanlar hüsrana uğradı.

Enginyurt sert konuştu

Fındık ve fındık üreticisi hakkında yaptığı açıklamalarla Karadeniz bölgesinde yakından takip edilen Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, yaptığı basın açıklamasıyla bu duruma çok sert tepki göstererek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya davet etti.

‘Geçen sene 26 TL’ye ürünü satan bu sene 23’ten veriyor’

Vekil Enginyurt, “Türkiye hakikaten tarihinin en kötü tarım bakanı tarafından yönetiliyor. Öyle bir tarım bakanımız var ki evlere şenlik. Son açıklamasıyla adeta çiftçiyi çileden çıkarttı. Diyor ki ‘Çiftçimiz ilk defa en yüksek fiyattan ürün satıyor. Çiftçimizin yüzü gülüyor. Çiftçimiz mağdur değil’. Tarım bakanı, uzayda mı yaşıyorsun? Hakikaten bu ülkenin tarım bakanı mısın? Çiftçiden haberdar mısın? Fındık üreticisi geçen sene 26 TL’den fındık satarken bu sene bu üretici bu sene fındığını serbest piyasada 23 TL’den satıyor tarım bakanı!” ifadelerini kullandı.

‘Ya istifa et, ya Ferrero’ya dur de!’

23 TL fiyatın maliyetleri dahi karşılamadığını belirten Enginyurt, “İtalyan tekelci firma ve bir grup çete fındıkta hâkimiyet kurdu, piyasayı altüst etti. TMO bir sürü şart koştu. Dolayısıyla çiftçi tekelci sermayeye mahkûm oldu. Üretici 23 TL’den fındık satıyor. Üreticisinin neresi mutlu? Kim mutlu. Amele parasını bile ödeyemedi, maliyetleri karşılayamadı fındık üreticisi. Dolayısıyla fındık üreticisi tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Tarım bakanını derhal istifaya davet ediyorum. Tarım bakanı, eğer istifa etmeyip bu milletin bakanı olacaksan tekelci sermayeye dur de.” sözleriyle Bakan Pakdemirli’ye çağrı yaptı.

‘Fındık üreticisini tekelci firmaya teslim ettiniz’

2021 sezonunda fındığın fiyatının en az 30 TL olması gerektiğini kaydeden Enginyurt, “Bu sene rekolte düşük. Fındık yeterince olmadı. Böyle bir senede fındık en az 30 TL olması gerekirken 23 TL’den satılıyorsa demek ki tekelci firmaya fındık üreticisini ve Türkiye’yi teslim ettiniz. Biz teslim ettiğinizi biliyoruz. Ama ne hazin ki yandaşlarınız var. Türkiye en yüksek fındık rakamını aldı, Cumhurbaşkanı verdi’ diye sevinenler var. ‘Ferrero olmasa fındık yerlerde sürünür’ diyenler var. Bunlar sayesinde fındık üreticisinin hakkını yemeye devam ediyorsunuz. Biz Demokrat Parti olarak Sayın Genel Başkanımız Gültekin Uysal ile birlikte fındık üreticisinin ve bütün çiftçilerin yanındayız. Biliyoruz ki Türkiye’de çiftçiler büyük bir sıkıntı içinde. İktidara geldiğimizde çiftçinin yüzünü güldüreceğiz.” dedi.

‘Artık yeter deyin’

Üreticiye de seslenen Enginyurt, “Fındık üreticisine sesleniyorum. ‘Artık yeter’ deyin. ‘Artık dur’ deyin.  Sesinizi yüksek çıkarın. Bunlara tepki gösterin. Aksi takdirde böyle sinsi sinsi, bizi soymaya devam edecekler.” diye konuştu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da fındık fiyatlarındaki beklenmeyen düşüşle ilgili, “Böyle bir dönemde fiyatın düşmesini değil, daha da yükselmesini hepimiz bekliyoruz. Ama başından beri temel problem yanlış tarım politikaları.” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN