FINDIK FİYATI 10 TL'YE DÜŞTÜ

Karadeniz'in can damarı, Düzce'nin en önemli geçim kaynağı bu yıl da yüz güldürmedi. Sezona 15 TL ile hızlı bir giriş yaparak üreticiyi umutlandıran fındık, bir kez daha dibe vurmaya başladı. Düzce Ticaret Borsası'nda haftalarca net fiyat olarak 10.5 TL'ye demir atan yüzde 50 randuman kabuklu fındık, 11 Kasım 2016 tarihi itibariyle 10 TL'ye geriledi. Brüt rakam ise 10.25 TL olarak açıklandı.

DEVLETE 'EL ATIN' ÇAĞRISI

Fiyatların artmasını beklerken ibrenin tekrar aşağıya doğru düşmesi nedeniyle binlerce fındık üreticisi artık sabırlarının taştığını dile getiriyor. Geçen yıl gibi bu sezonu da "Kara sezon" ilan eden üreticiler, "Her yıl aynı tabloyu yaşıyoruz. Bizden ucuza alınan fındık, alıcısına kar ettiriyor. Mağduruz. Artık devletimizden acil olarak gereken adımı atmasını istiyoruz." diyerek çağrıda bulundu. Küllenme hastalığı nedeniyle yaşanan rekolte düşüklüğünün fiyatları yükselteceği tahminleri boş çıkarken, üretici birliklerinin uyarılarını dikkate alarak, bu yıl emanete fındık vermeye mesafeli duran üreticiler, tüm gelişmeler lehine iken fiyatın aleyhte işlemesine bir anlam veremiyor.

PLATFORM'DAN ŞOK İDDİA!

Serbest piyasa koşullarına göre şekillenen fiyatlara tepkisini en sert gösteren kesim ise bir grup üretici tarafından oluşturulan Fındık Dayanışma Platformu oldu. Sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulunan platform, Düzce'de faaliyet gösteren bir firmanın fiyatları belirlediği iddiasında bulundu ve gerekçe olarak ise söz konusu firmadan gönderildiği öne sürülen mesajları gösterdi.

"İŞTE TEKELLEŞMENİN BELGESİ"

Platformdan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Arkadaşlar birkaç gündür yoğun fındık satışının nedeninin tekelleşmenin işte belgesi. Tekel firma piyasayı istedikleri gibi manüple edip köylünün rızkına göz dikiyorlar. Bu gladyo yapıyı hep birlikte Cumhurbaşkanımıza anlatmalıyız. Bu tekel yapının yaptıklarını hükümete aktarmayan bölge siyasileri gerçeği derhal açıklamalısınız? Sizin de mi parmağınız var?"

Öte yandan firmadan gönderildiği iddia edilen mesajlarda 11 Kasım 2016 tarihinden sonra fiyatların değişeceği yönünde bilgilendirme yapıldığı görülürken, Düzce Ticaret Borsası'nda da fiyat değişikliğinin benzer tarihlere denk gelmesi dikkat çekti.