Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geride kalan 2021 aralık ayı ve yıl geneline ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre son 20 yılın en yüksek oranına ulaşan enflasyon aralıkta 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08 oldu.

ŞAMPİYON KÂĞIT

Öte yandan TÜİK, aralıkta Düzce’de fiyatı en çok artan ve düşen de ürünleri açıkladı. Buna göre Düzce’de zam şampiyonu son 1 ayda fiyatı neredeyse ikiye katlanan kâğıt oldu.  Fiyatı yüzde 96,8 artan yazım ve çizim kâğıtlarının ardından 2. sırada yüzde 58’lik zamla patlıcan yer aldı. Patlıcanı yüzde 48,4 artış ile salatalık, yüzde 44,3 artışla da margarin izledi.

BUĞDAY UNU UÇTU

Buğday ununda ise bir aylık artış yüzde 43,5 oldu. Son 2 ayda açık ve gizli fiyatı ekmeğin fiyatının yüzde 50’den fazla artmasına tepki gösterenlere, ‘Un alın ekmeğinizi evde yapın’ diyerek yol gösteren Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz’ın bu tavsiyesi de boşa çıkmış oldu. 

KARNABAHAR BU AYDA UCUZLADI

Düzce’de fiyatı en çok ucuzlayan ürün ise bir önceki ayda olduğu gibi yine karnabahar oldu. Karnabahar fiyatları aralık ayında yüzde 30 oranında azaldı. Portakal yüzde 19,9, kıvırcık 10,4, ayva 10 oranında fiyatları düşerek karnabaharı takip etti. En çok fiyatı düşenler listesinin 5. sırasındaysa yüzde 8,5’lik azalıkla ıspanak yer aldı.

ENFLASYON ORTALAMADAN YÜKSEK

Öte yandan yıllık enflasyonda, Düzce’nin içinde bulunduğu TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi Türkiye ortalamasını geride bıraktı.  Bölgede fiyat artışı yüzde 38,4 oranı ile Türkiye ortalaması yüzde 36,08’in 2,34 puan üstünde gerçekleşti.

HABER: Mehmet GÜNESEN