Fındık alımlarının Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilmesinin ardından Fiskobirlik'te sular durulmuyor. Şekerbank, üreticinin kredi borçlarına garantör olan Fiskobirlik'in kapısına dayandı. 65 milyon TL'ye ulaşan kredi borcu nedeniyle mart ayında üreticiye uyarı mektubu gönderen Şekerbank, şimdi de borcun asıl muhatabı olan Fiskobirlik'in hesaplarına ihtiyati tedbir kararı koydurdu. Üreticiyi mağdur etmemek için garantör Fiskobirlik'in hesaplarına tedbir koyduran Şekerbank, borcun ödenmesi için birliğe nisan ayına kadar süre tanıdı.

Banka yöneticileri ile geçen hafta biraraya geldiklerini söyleyen Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, üreticinin geçici bir süre de olsa haciz tehlikesinden uzaklaştığını söyledi. Fiskobirlik'in mevcut borçları ödeyecek konumda olmadığının altını çizen Bayraktar, Şekerbank da dahil diğer tüm borçların ödenmesi konusunda Hükümetten destek sözü aldıklarını belirterek, Ben Hükümetin destek sözü üzerine tekrar yönetime aday oldum. Eğer bizim başkanlığımız döneminde bu borç ödenmezse, Fiskobirlik'in ayakta kalması konusunda ısrar etmenin bir anlamı kalmayacak. Hükümet desteği olmadan Fiskobirlik'in ayakta kalması artık çok zor dedi.

Fiskobirlik'in şu anda 40 milyon TL Şekerbank'a, 56 milyon TL üreticiye ve 33 milyon TLToprak Mahsülleri Ofisi'ne olmak üzere toplam 129 milyon TL borcu bulunuyor.

Fiskobirlik Genel Müdürlüğü ve 50 kooperatifin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu toplam 600 çalışan mart ayı maaşlarını alamadı. Sadece mart ayına ait 1 milyon TL ödemesi biriken birlik, alınan karar nedeniyle maaş ödemelerini gerçekleştiremeyecek. Fiskobirlik Genel Müdürü 4 bin TL, Yönetim kurulu başkanı ise 3.5 TL maaş alıyor. Gözlerin çevrildiği Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Şekerbank'ın aldığı kararın birliğin kamuoyundaki itibarını zedelediğini ve üreticiyi yeniden tedirgin ettiğini söylüyor. Kararın, birliğin hesaplarını kullanamayacak olmaları açısından da sıkıntı yarattığını kaydeden Bayraktar, Şu anda faaliyetlerimizi şirketlerimiz üzerinden yürüttüğümüz için bu sıkıntıyı en az düzeyde hissedeceğimizi umuyoruz diyor.

KAYNAK: Referans