Fındık konusunda hala fiyat açıklaması yapılmaması üreticileri düşündürüyor. Kurban Bayramı’nın da başlaması üreticileri kederlendirmiş durumda. Toplanmasına başlandığı ilk günlerde serbest piyasada 10-11 TL’den satılan fındığın fiyatı, 20 gün sonra 12-13 TL’ye çıktı. Hükümet ise hâlâ fiyat açıklaması yapmadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), gecikmeden, yükselen enflasyonu, maliyetleri, döviz kurlarını da göz önünde bulundurarak 15 liranın altında kalmamak üzere bir fiyat açıklamalı” dedi.

“En az 15 TL fiyat bekleniyor”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya girmekte gecikmesi ve makul bir fiyat açıklamamasının fındıkta ihraç fiyatını düşüreceğini vurgulayan Bayraktar, yazılı açıklamasında, “Dünyanın en büyük fındık üreticisi olmamıza rağmen TMO’nun fındık alım fiyatını açıklamaması, dış alıcıların ucuz fiyattan fındık bağlantısı yapmalarını sağlıyor. Bu gecikme ülkemizin her dakika gelir kaybetmesine neden oluyor. Hasadın başladığı, fındığın yavaş yavaş piyasaya girdiği şu günlerde, üreticilerimizin gözü kulağı TMO’nun açıklayacağı fiyatta. Üreticilerimiz bu yıl en az kilogram başına en az 15 lira fiyat bekliyor” ifadelerini kullandı.

Gıda ve Orman Bakanlığı tarafından rekolte açıklamasının henüz yapılmadığını, buna karşın rekoltenin geçen yılın çok altında olacağının görüldüğünü belirten Bayraktar, bu durumun üretici maliyetini daha da yükselttiğine vurgu yaptı. Yabancı bir firmanın TMO’dan önce fiyat açıklayarak piyasayı belirlemesine de tepki gösteren Bayraktar, buna müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti.

“Yoksa her geçen gün kaybediyor, batıyoruz”
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu da yazılı açıklamasında hükümetin fındık politikasını eleştirdi. Bektaşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Fındık toplandı, kurutuldu, pazara iniyor, ama hâlâ Başkanın ve atadığı bakanların gündeminde fındık yok. Fiyat, alım yapacak kurum hâlâ açıklanmadı. Ama ilginçtir ki cumhuriyet tarihinde ilk defa bir yabancı firma fiyat açıkladı. Fındık baronları ve işbirlikçilerinin oyunlarına, fındığı ucuza kapatmak için yaptıkları manipülasyonlara karşı çıkmalıyız. Buradan çağrıda bulunuyorum: Fındığın 15 TL’den az olmayacak şekilde fiyatı ve TMO’nun alım takvimi hemen bayramdan önce açıklanmalıdır. Yoksa her geçen gün kaybediyor, batıyoruz.”

Haber: M. AYDIN