Vatandaşların ay sonunu getirmekte zorlandığı zamlara ve yüksek enflasyona karşı yeni bir adım geldi. Enflasyonla mücadele tedbirleri açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonla mücadele tedbirleri kapsamında temel gıda maddelerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğünü duyurdu.

Hangi ürünlere indirim gelecek?

Erdoğan, “Pirinç, makarna, et, balı, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, şeker ve şekerli ürünleri, meyve, sebze, kuruyemiş, bakliyat çeşitli gibi insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır. Tüm bu ürünlerde yapılan vergi indirimi aynı zamanda enflasyonla mücadele önemli bir kazanım anlamına gelmektedir.” dedi.

İş dünyasına çağrı

İş dünyasına da aynı oranda indirim yapma çağrısı yapan Erdoğan, “Değerli iş insanları, enflasyonla mücadele kapsamında KDV’yi yüzde 1’e indirmemiz. Otomatikman gıda ürünlerinde yüzde 72lik indirim anlamına gelmektedir. Bu bizim hükümet olarak attığımız adımdır. Üretimiyle ve perakendesiyle gıda sektöründe de aynı oranda bir fedakârlık talep ediyoruz. Yani pazartesi günü yüzde 7 KDV ve yüzde 7 sektör indirimi olarak toplamda yüzde 14 indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. Aynı şekilde diğer tüm sektörlerden de bekliyoruz.” diye konuştu.  

KDV indirimi vatandaşı nasıl etkileyecek?

Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 1 olarak uygulanacak. 500 liralık temel gıda alışverişi yapan bir vatandaş vergi indirimiyle 464 lira ödeyecek.

Öte yandan ilgili bakanlıklar Enflasyonla Mücadele Timleri oluşturacak. Bu timde görev yapanlar fiyat artışlarının fahiş olup olmadığını denetleyecek.

HABER: Mehmet GÜNESEN