Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi Düzce’de çarşı pazarda hareketlilik göze çarpıyor. Esnaf, vatandaşların alışverişi hareketlendireceğini umut etse de, beklenen olmadı. Bayramlık almak isteyen vatandaşlar pahalılıktan dolayı eli boş dönerken, esnaf da kuru kabalıktan şikayetçi oldu.

Öncü Haber ekibi, AVM arkasında Koronavirüs salgını nedeniyle 2 yıl aranın ardından Ramazan Bayramı öncesi yeniden kurulan giyim pazarında esnafların nabzını tuttu.

Yükselen fiyatların vatandaşları olduğu gibi kendilerini de etkilediğini savunan pazarcı esnafları, geçtiğimiz yıllara oranla bu bayram öncesi durgunluk yaşadıklarını ifade ettiler. “

“Bayram öncesi iş yok!”

Yaklaşan bayram öncesi işlerinin durgun olduğunu dile getiren Zeynel Kilci isimli pazarcı esnafı: Ramazan da zaten işlerimiz bitikti. Şu anda bayram öncesi de iş yok. Fiyatlarımız tabii geçen seneye göre pahalı. Geçen sene bir elbiseyi 50 TL’ye satarken, bugün 150 TL. Ama müşteri durumu anlıyor yani. Ama fiyatlarımız AVM’lere göre uygun. Ben bugün 25 TL tişört satıyorum. Yine de çoğu müşteri, pazarlık yapıyor. Biz çok büyük bir karla mal satmıyoruz. Mazot fiyatları bizi perişan etti. Önceden Bolu’ya aracım 80 TL yakarken, bugün 300 TL yakıyor, Akçakoca’ya 200 TL yakıyor. Yani kazandığın kar, yakıta yetmiyor. Biz bu maliyetleri, sattığımız ürüne yansıtamıyoruz. Mesela İzmit – Adapazarı’na pazarlara gidiyordum, maliyetler yüzünden bırakmak zorunda kaldım” dedi.

“Fiyatlarımız uygun, müşterilerimizi bekliyoruz”

Pazaryerlerinde tekstil ürünlerinin fiyatlarının oldukça ucuz olduğunu dile getiren Muhammet Kilci, “Bayram öncesi fiyatlarımız uygun şu anda. Müşterilerimizi bekliyoruz. Yapılan zamlara göre, bizim Pazar fiyatlarımız çok uygun. Müşterilerimiz de bu durumdan memnun şu anda. Her kesi pazaryerine bekliyoruz, bayram alışverişi için” diye konuştu.

“Fiyatlarımız yükseldi, yoğunluk az”

“Bayram öncesi talepler düşük, ama bekliyoruz” Abdullah Kurt, “Geçen bayramlara göre, yoğunluk az, fiyatlarımız da yükseldi. Biz de küçük bir hareket olsun diye bekliyoruz” şeklinde konuştu

“Ürünlerimizi maliyetine satıyoruz”

Pazarcı esnaflarının bayram öncesi ürünlerini maliyetine sattığını kaydeden Arif Kedir, “Şu anda AVM’ler dolu, ama bizim pazaryerinde fiyatlar uygun olmasına rağmen iş olmuyor. Ben buradan insanlara çağrıda bulunmak istiyorum; pazarlara insinler. Biz ürünlerimizi maliyet fiyatlarına satıyoruz. AVM’lerde kendilerini fazla yormasınlar. Aynı kalitede malı biz burada ucuza satıyoruz. Fiyat artışları bizi de doğal olarak çok etkiledi. Bizde mecbur elimizde kalan malı paraya çevirmek zorundayız. Onun için bu bayram arifesinde, bunu değerlendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Fiyatlarımızı geçen senelere göre daha da aşağıya indirdik”

Ekonomik koşullar nedeniyle insanların mağdur olduklarını, bu nedenle fiyatları indirdiklerini söyleyen Zeynep Düzgün isimli esnaf ise,  “AVM’ler tıklım tıklım, ama buradaki aldıkları fiyatların 10 katını AVM’lerde ödüyorlar, ama biz maliyetine veriyoruz. Satışlarımız şu anda durgun. Bu konuda herhangi bir söyleyecek bir şeyimiz yok.  Fiyatlar pazarlarda daha uygun. Hatta geçen senelerden daha aşağıya indirdik fiyatları. Zaten insanlar mağdur.  Bizde insanlar daha çok mağdur olmasın diye, ürünlerimizi maliyetine satmaya başladık. Ama buna rağmen hiçbir satışımız yok” açıklamalarında bulundu.