Ziraat Bankası’nın tarım kredilerinde ki gelişmeleri ve tarım bankacılığında belirledikleri stratejileri sayesinde hem kredi hem de kredi kullanan çiftçi sayısında önemli miktarda artış belirlendi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, tarım ve çiftçiye dair kredi paketlerine ve birçok konuya değindi.

 Konu ile ilgili basın açıklamasında bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar şu açıklamalarda bulundu:

“Hedefimizi yukarı yönlü güncelledik. Tarım kredilerimiz yıl sonunda 225 milyar TL’ye ulaşacak”

“2022 yıl sonu itibarıyla tarım kredilerindeki artışın %100 üzerinde olacağını belirten Çakar, “Toplam tarım kredilerimiz 210 milyar TL’yi aştı. Bizim 2022 yıl sonu tarım kredisi hedefimiz 200 milyar TL düzeyindeydi. Ancak, mevcut kredi talebi ve artış hızı 2022 yıl sonunda kredi rakamımızın 225 milyar TL’ye ulaşacağını gösteriyor. 2022 yıl sonu için kredi kullanan çiftçi sayısında kendimize 1 milyon çiftçi hedefi belirlemiştik. Kalan sürede bu hedefimize de ulaşmayı istiyoruz. Ziraat Bankası için tarım dün olduğu gibi bugün de birinci öncelikli sektör. Bu böyle olmaya da devam edecek. Tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilirliği için gereken finansal desteği vermeye her zaman olduğu gibi hazırız. Üreticilerimiz kullandıkları her türlü tarımsal girdinin finansmanı için ihtiyaç duydukları krediyi Ziraat Bankası’ndan alabilirler.”

“Yeni kredi paketlerine yoğun ilgi var”

 “Alpaslan Çakar, “Tarım ekosisteminin finansmanı stratejisiyle birlikte uygulamaya koydukları Genç Çiftçi, Kadın Çiftçi, Altın Kovan, Güneş Enerjili Sulama Kredilerine olan ilginin her geçen gün arttığını; bu dört kredi paketinden bugüne kadar 9.500’e yakın üreticinin 2,5 milyar TL kredi kullandığını; özellikle Genç Çiftçi Kredisine olan ilginin ülke tarımının geleceği için güven vericidir.”

“Destekleme Avans Kredisi kullanan çiftçi sayısı hızla artıyor”

“Çiftçilerin mazot ve gübre desteklemelerini ekim döneminde alabilmesi için geliştirilen Destekleme Avans Kredisi kullanan çiftçi sayısının hızla arttığını dile getiren Çakar, “Hububat yetiştiren çiftçilerimizin en önemli iki girdisi mazot ve gübre. Bu yıl mazot ve gübre desteklerinin ekim döneminde alınarak kullanılmasını sağlamak amacıyla Destekleme Avans Kredisini uygulamaya koyduk. Bu kredi, adından da anlaşılacağı üzere desteklemelerini avans olarak normal ödeme takviminden önce almak isteyen çiftçilerimize yönelik bir kredi. Bu kredinin anaparasını ve faiz dışındaki masraflarını Tarım ve Orman Bakanlığımız, faizini ise Hazine ve Maliye Bakanlığımız karşılayacak. Yani çiftçilere herhangi bir finansal yük getirmeyecek. Bugüne kadar 166.212 çiftçimiz 2,1 milyar TL Destekleme Avans Kredisi kullanarak gübre ve mazot desteklerini almış oldular. Henüz bundan yararlanmamış çiftçilerimizi, kendileri için oldukça avantajlı olan bu krediyi kullanmak üzere bekliyoruz.”

“Hazine ve Maliye Bakanlığı tarım kredilerinde çok güçlü faiz desteği sağlıyor”

“Piyasa koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak tarım kredilerine uygulanan faiz oranlarının da güncellendiğini belirten Alpaslan Çakar, “Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin %88’i, diğer bir ifadeyle yaklaşık 185 milyar TL’ lik kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşmaktadır. Küçük ölçekli işletme sahibi çiftçilerimizin 200 bin TL’ye kadar kullandıkları kredilerde faizin tamamını Hazine ve Maliye Bakanlığımız karşılıyor. Diğer kredilerde de belirli şartların sağlanması halinde çiftçilerimize yansıyan faiz oranı sıfıra kadar düşebiliyor. Mevcut faiz destekli tarım kredilerimizin 53 milyar TL’ lik kısmında faizin tamamı devletimiz tarafından ödeniyor; 44 milyar TL’ lik kısmında faiz oranı %1-5 aralığında; 82 milyar TL’ lik kısmında %5-10 aralığında; 6 milyar TL’ lik kısmında ise %10 ve üzerinde faiz oranı yansıtılıyor. Bu açıdan Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinde Hazine ve Maliye Bakanlığımız çok güçlü faiz desteği sağlıyor.”

 “Takipteki kredi rakamı da üretici sayısı da azaldı. Takip oranları sektör ortalamalarının çok altında”

“Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki krediler hakkında da bilgi veren Alpaslan Çakar, “2022 yılında takipteki tarım kredilerimiz %20; kredileri takip hesaplarında izlenen üretici sayımız ise %14 oranında azaldı. Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA ya da NPL) oranımız %1 altına gerilemiştir. Bu oranlar genel teamüllerin ve sektör ortalamalarının çok altındadır. Bundan dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Biz, çiftçilerimizi iyi günlerinde de zor günlerinde de desteklemeye ve onların yanında olmaya devam ediyoruz. Onlara farklı ve çözüm odaklı ödeme alternatifleri ve kolaylıklar sağlayarak borçlarını ödemelerine imkân tanıyoruz. Borçları takip hesaplarında olan üreticilerimizi de Şubelerimizle görüşmeye ve kendilerine sunulan alternatifleri değerlendirmeye davet ediyorum.”  

“Tarım hepimiz için stratejik sektör”

 “Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Tarım, tüm dünya için olduğu gibi bizim için de stratejik bir sektör. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi tarım en az savunma sanayii kadar önemli bir sektör. Bu yıl uygulamaya koyduğumuz tarım ekosisteminin finansmanı stratejisi kapsamında bir yıldan daha kısa bir sürede geldiğimiz nokta özetlediğim gibi çok net. Bizim tek amacımız çiftçilerimize doğru zamanlarda doğru finansman araçları ile destek vermek ve uygun koşullardaki kredi imkanlarını daha fazla çiftçimize ulaştırarak tarımsal üretimimizin artırılmasına katkı yapabilmek. Biz Ziraat Bankası olarak, kuruluşumuzdan bugüne olduğu gibi bundan sonra da tarım sektörüne ve çiftçilerimize ihtiyaçları olan finansal desteği daha güçlü şekilde vermeye devam edeceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.

Editör- Nalan Tayyar