Yeni teşvik sistemi açıkladı. Düzce birinci bölgede yer alarak hayal kırıklıklarını da beraberinde getirdi. Düzce'de teşvik sistemi ve Düzce'nin birinci bölgede yer alması konusunda değerlendirmeler de gelmeye başladı.

“Harekete geçmek şart.”

Teşvik konusunda ilk açıklamayı DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır yaptı. Açıklanan teşvik sistemiyle birlikte Düzce'nin bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirten Çakır, “ DÜSİAD olarak diğer sivil toplum kuruluşları ile rakip değil, birlikte yol almayı ilke edindik. Bu anlamda teşvik konusuyla ilgili her kurumun kendi kurumuyla ilgili belge hazırlamasını istiyoruz. Biz bir şey talep edip harekete geçmezsek, çözüm yaratamayız. Teşviğin nedenini de anlamış değilim. Tabi ki bizim 4. bölgede olmamız lazım. Bunları konuşarak değil de dosya hazırlayıp, yetkili bakanlığa gidip, onları da buraya getirip yerinde görmelerini sağlayacağız. Çözüme ulaşmak adına harekete geçmek şart “ şeklinde konuştu.

“Birlik olup bu konuya yoğunlaşmalıyız.”

Teşvikin Düzce için iyi ya da kötü olup olmayacağını zamanın belirleyeceğine değinen DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı ise teşvik konusunda yaptığı açıklamada “Şu bir gerçek ki bu sistem çıkmasaydı Düzce, mevcut sistemle zaten yeterince yatırım çekmişti. Şimdi bu sistem geldi ama Düzce'nin birinci bölgedeki alanlar gibi büyük yatırım bölgeleri kalmadı. Şimdi Düzce olarak agresifliği bir tarafa bırakarak bu konuya yoğunlaşmalıyız. Siyasete teşvik yanlış oldu diye yüklenmemeli bir bütün halinde hareket etmeliyiz. Bu noktada siyaseti de bir kenara bırakıp Düzce için hareket etmemiz gerekiyor. Eğer tansiyonu yükseltmeye devam edersek olumsuz sonuçlar doğurur. Sistem bu. Şimdilik Düzce için olumsuz görünüyor ama kabul etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.


“Hem geliyor, hem gidiyor.”

Yeni teşvik sistemiyle birlikte yatırım alanları bakımından Düzce'ye teşvik uygulandığını ama aynı alanlardaki yatırımların başka bölgelere gitmesinin de teşvik içinde olduğunu belirten Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kudret Taş da uygulamanın olumsuz olduğunu söyledi. Taş, “Özellikle deri konusunda Düzce'ye teşvik desteği geliyor ama aynı yatırımın Düzce'den başka bir bölgeye taşınmasına da teşvik geliyor. Yani hem yatırımın gelmesi için teşvik sağlanıyor. Hem de gitmesi için teşvik sağlanıyor. Zaten Düzce'nin bu bölge içinde yer alması da düşündürüyor. Eğer sistemin özü buysa bu durum büyük bir risk de oluşturuyor. Çünkü olumlu olabileceği gibi olumsuzluklar da yaratabilecek bir sistem. Bu konunun ciddi şekilde ele alınması gerekiyor.” dedi.

Genel itibariyle yapılan açıklamalar teşvik sisteminin Düzce'ye olumsuz yansıyacağı noktasında birleşiyor. Bu durumun ilerleyen süreçte ne gibi sonuçlar yaratacağı ise şimdiden tartışmaları beraberinde getiriyor.