Piyasalarda yaşanan durgunluk her geçen gün krize dönüşme eğilimi gösteriyor. Ekonomideki olumsuzluklar, gıda fiyatlarından akaryakıta pek çok alanda kendini gösterirken, işsizlik rakamları da yükselmeye başladı. Bunun yanı sıra, Düzce örneğinde vatandaşların geleceğe dönük beklentilerinin giderek olumsuz bir tabloya dönüşmesi eğilimi de kendini göstermeye başladı.

 

 İşsiz sayısında 2006 yılından bu yana en yüksek artış yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan ve Ocak-Şubat-Mart 2008’i kapsayan hane halkı iş gücü anketine göre ülkemizdeki işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 55 bin kişi arttı. Yurt genelinde işsiz sayısı 2 milyon 642 bin kişiye ulaşırken, Şubat 2006’dan bu yana işsizlikte en yüksek düzeye ulaşıldığı öğrenildi.

 

Kepenk kapatan işyeri sayısında yaşanan yüzde 225’lik artışa paralel olarak ülkemizdeki işsiz sayısı da katlandı. Protestolu çek ve senet sayılarında da deyim yerindeyse patlama oldu. TÜİK verilerine göre beş gençten biri işsiz.

 

Akaryakıt fiyatı gibi küresel ekonomiyi vuran etkenlerin yanı sıra, ülke genelinde gıda fiyatlarının artma eğilimine girmesi, gıda dışı sektörlerde faaliyet gösteren firmaları zor durumda bırakıyor. Ekonominin  zorlanmaya başladığı dönemlerin özelliklerinden biri olan insanların gıda dışı harcamalarını kısma eğilimi, pek çok firmanın kapanmanın eşiğine gelmesine neden olduğu belirtiliyor. Türkiye genelinde kapanan firmaların bir önceki yıla göre ikiye katlanırken, kapanmaların ne kadarının ekonominin gidişinden kaynaklandığını tam olarak kestirmenin güç olduğu yorumları yapılıyor.

 

Bu yıl yaşanan durum, geçtiğimiz yıllarda bahar aylarında yaşanan sıkıntılardan ayrılan yönlere sahip. Bilindiği gibi Bahar aylarında yaşanan sıkıntılar, yaz aylarında bahçe ürünlerinin çıkması ile aşılıyor, Düzce örneğinde olduğu gibi fındık ürününün piyasaya çıktığı sonbahar aylarında piyasaya çıkan taze para ekonomiye itici bir güç oluşturuyordu.

 

Düzce’de fındık üreticilerinin fındık fiyatları ile ilgili beklentilerinin düşmeye başlaması yüzünden  daha şimdiden ağır tasarruf önlemleri alınırken , bunun yol açtığı ekonomik daralma, piyasada karşılığı çıkmayan çek ve senetlerde de artış yaşanmasına neden oluyor.