TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı açıklamada, 22 Ağustos'ta başladıkları fındık alımlarının Düzce’dekiler de dahil 50 ayrı noktada, hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.

Günlük 2 bin 500 ton fındık alımı yaptıklarını vurgulayan Güldal, TMO'ya çok büyük yöneliş olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlamda üreticilerimize teşekkür ediyoruz. 31 Aralık 2022 tarihine kadar TMO alımı sürdürecektir ve hızlı şekilde alacaktır. Mümkün olduğu kadar en fazla fındığı stoklarına çekecektir. Burada amacımız, öncelikle üreticinin fındığının değerini maksimum seviyede kazanması. Bu anlamda da verilen fiyatlar üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmakta. TMO tercih edilmekte. TMO, üreticilerimizin kendisine getireceği bütün fındığı almak için hazırlıklarını yapmış durumdadır. Bizim randevu sistemine sadık olarak planladığımız şekilde, kriterlerimize uygun fındıkların gelmesi halinde hiçbir üreticimizi geri çevirmeyeceğiz."

“Rutubet oranını yüzde 6,5'e çıkarttık”

Alım kriterleriyle ilgili de bilgi veren Güldal, "Bu anlamda talimat da verdik. Randımandan dolayı yüzde 40 altında olan üreticilerimiz bir kere daha elle işleyip ayıklayıp fındıklarını bize getirme imkanına sahip oldular. Bu anlamda da bir iş daha kolaylaştırmış olduk. Rutubet oranı yüzde 6 idi, 6,5'e çıkarttık. Çürük, çatlak, kırık oranlarımızı biz üreticilerimize sürekli anlattık." diye konuştu.

"Üreticilerin yanında olmaya devam edeceğiz"

TMO Genel Müdürü Güldal, fındık alım bölgelerinde faaliyetlerini haftanın 6 günü, günde en az 12 saat çalışma kaydıyla sürdürdüklerine dikkati çekerek, "Üreticilerimiz rahat olsun. Müsterih olsun. Randevular açık, alımlarımız hızlı, personelimiz hazır. TMO tüm hazırlıklarını yapmış vaziyette, üreticilerin yanında olmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

"Bize arz edilen fındığın azamisini, tamamını almak için hazırlıklarımızı yaptık." ifadesini kullanan Güldal, bu sene önceki yıllardan daha fazla depo kiraladıklarını, alım noktaları ve personel kapasitelerini artırdıklarını, ihtiyaç olması halinde yeni depolar veya görevlendirmeler de yapabildiklerini kaydetti.

“TMO'ya ciddi bir teveccüh ve ilgi var"

Üreticilerle sık sık sohbet ettiklerini dile getiren Güldal, "Ürününü getirmiş olan, randevu almış olan üreticilerimizle sohbet ediyoruz. Bugüne kadar gördüğümüz, üreticilerden gerçekten TMO'ya ciddi bir teveccüh ve ilgi var. Randevularımız tamamına yakın karşılıklı geliyor. Yani randevuya sadakat yüzde 95-98 oranında." diye konuştu.

Gezdikleri noktalarda özellikle gördükleri iyileştirmeler, yeni alacakları tedbirler noktasında da notlar aldıklarını, bunları talimatlandırdıklarını anlatan Güldal, Karadeniz'deki tüm fındık üretim bölgelerinde şu anda 50 alım noktasında alım yaptıklarını vurgulayarak, depo imkanı buldukça ve ihtiyaç olan yerlerde yeni alım merkezleri oluşturmak suretiyle bunun daha da artabildiğini aktardı.

Günlük şu anda 2 bin 500-3 bin ton arası TMO'nun fındık aldığına işaret eden Güldal, şu değerlendirmede bulundu: "Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde bu miktar belki de 4 bin tona çıkacaktır. Bütün bunun hazırlıklarını yaptık. Randevu miktarlarımızı günlük alım miktarlarımızı arttırıyoruz. Üreticilerimizin beklentisi olan tüm iyileştirmelere de çalışıyoruz ve bu noktada talimatlarımızı veriyoruz. Süreç iyi gidiyor. Bu sene mevsim iyi. Havalar güneşli gittiğinden dolayı rutubette biliyorsunuz 6,5'e çıkarttığımız kriterde hiçbir sıkıntı olmadı."

"Burada önemli olan şu anda üretici menfaatinin korunması"

Şu anda alım döneminde olduklarını, tamamen üreticinin ürününün ne kadar fazlasını alabilecekleri noktasına odaklandıklarını vurgulayan Güldal, şöyle devam etti: "31 Aralık tarihine kadar, yani yıl sonuna kadar, yetkinin müsaade ettiği tarihe kadar biz en fazla fındığı almaya çalışacağız. Burada önemli olan şu anda üretici menfaatinin korunması. Ondan sonra da ülke menfaatinin korunması olacak elbette. Fındığın değerinin korunması üreticiden başlıyor, ülke menfaati olarak devam ediyor. Bu süreci geçmişte de TMO gayet yerinde ve başarılı bir şekilde yürüttü çok şükür. Rekoltenin de önemli miktarda yüksek olduğu bu yıl da aynı hassasiyeti gösteriyoruz."

Güldal, "Üreticilerimize de teşekkür ediyorum. Özellikle fındık arzında ihtiyaçları kadar fındığı satışa sunmaları, bir kısmını sonraya bırakmaları, fındığın değerinin artma ihtimaline karşı o tedbiri almaları da çok doğru bir yaklaşım. Bu noktada üreticileri tebrik etmek lazım. Serbest piyasanın da bizim altımızda olduğunu biliyoruz. Tahmin ediyorum kısa bir süre sonra bizim seviyelerimize daha yakın hale gelecektir diye değerlendiriyorum." ifadesini kullandı.