Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) ile mücadele için hafta sonları için getirilen sokağa çıkma yasağında sekiz hafta geride kalırken kısıtlama günlerinde dükkanlarını açmaları yasak olan esnaftan neredeyse her türlü ürünün yer aldığı ancak hafta sonu kısıtlamalarında açık olan zincir marketlere tepkiler yükselmeye devam ediyor.

Zincir marketlerde gıdadan elektroniğe, hırdavattan züccaciyeye, kıyafetten nalbur malzemelerine kadar A’dan Z’ye pek çok kategoride ürünler satılırken bu alanların asıl satıcıları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereği dükkanlarını açamıyor.

Hal böyleyken salgın nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçiren küçük esnaf ile büyük zincir marketler arasında haksız rekabete neden olmasına Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Düzce Şube Başkanı Mehmet Tuncer, yaptığı yazılı açıklamayla şekilde tepki gösterdi.

“ÜÇ HARFLİLER GELİR ADALETSİZLİĞE NEDEN OLUYORLAR”

Son yıllarda yaşanan ekonomik sürecin çalışanlar arasındaki gelir dağılımında büyük farklılıkların oluşmasına sebep olduğunu belirten Tuncer, “2002 yılında çalışanların %8 i asgari ücretle geçimini sağlarken günümüzde asgari ücretle geçinenlerin oranı % 46 ya yükselmiştir. Bu hızla büyüyen gelir adaletsizliği maalesef esnaf tarafında ÜÇ harfliler diye tabir edilen BİM ŞOK ve A101 gibi firmaların eline geçmiştir” ifadelerini kullandı.

“ÜLKE ÇAPINDAKİ ESNAFIN BİTMESİNE SEBEP OLDULAR”

“Her mahalle her köşe başı her yerleşim yeri hatta köylere bile açılan bu mağazalar her ürünü satmaktalar” diyen Tuncer, “Bu salgın hastalık sürecin de kapalı kalan esnafın payını bu üç harfliler aldı. Bugün züccaciyeden iç çamaşırına Elektrikli ev aletlerin den ayakkabıya giysisinden ev tekstiline bütün çeşitleri bulunduran bu mağaza zincirleri ülke çapın da zaten zor durum da olan esnafın bitmesinin en büyük sebebi olmuştur” sözleriyle zincir marketlere karşı ses yükseltti.

“ESNAFIN YOK OLMASINI NEDEN SEYREDİYORLAR?”

Bugün toplamda 30 bine yakın mağaza sayısına sahip zincir marketlerin orantısız ekonomik güçleriyle esnafın sonu getirdiğini savunan Tuncer, “Şu an esnaf maalesef ülkemizin bel kemiği yok olmuştur.  Soruyorum bu mağaza zincirleri kim ve kimlerin bu mağaza zincirlerini kimler neden destekliyorlar ve kimler neden esnafın yanında değil hep onların yanındadır? Neden esnafın yok olmasını seyrediyorlar?” diyerek yetkililere haksız rekabeti ortadan kaldıracak önlemler alma çağrısı yaptı.      

HABER: Mehmet GÜNESEN