Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programının Cuma akşamınki bölümüne Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz konuk oldu. Temel gıda maddelerinin başında gelen ekmek fiyatları ve halk ekmek konusunun masaya yatırıldığı program öncesinde, Öncü Haber ekibi de ekmek fiyatları ile ilgili Düzce halkına mikrofon uzattı.

Düzceli vatandaşlara “Düzce’de ekmek fiyatlarını nasıl buluyorsunuz?” sorusunu yöneten Öncü Haber ekibi, bir dokunup bin ah işitti. Düzce’de ekmek fiyatlarının çok yüksek, gramajının ise çok düşük olduğu görüşünü savunan vatandaşlar, Düzce Belediyesi’nin bir an önce halk ekmek fabrikasını kurması gerektiğini söyledi.

“Dolar dediler, Euro dediler bunlar düştü, ekmek fiyatları düşmedi”

Dolar ve Euro’nun düşmesine rağmen, ekmek fiyatlarının düşmediği belirten vatandaşlar, “Ekmek fiyatları pahalı. Dolar dediler, Euro dediler, bunlar düştü, ekmek fiyatlarının da düşmesi gerekiyor. Yağ fiyatları aldı başını gidiyor. Ekmeğin gramajını da düşürdüler. Şu an 3 TL olacak diyorlar ekmeğin fiyatının. Düzce’de Halk Ekmek kurusa daha iyi olur” dedi.

“Vatandaşların yararına olacaksa halk ekmek kurulsun”

Ekmek fiyatlarını düşürmek için, Düzce Belediyesi’nin halk ekmek fabrikası kurması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Ekmek fiyatları gramaja göre yüksek. Ekmeğin gramajının düşürülmesi de daha çok sıkıntı. Her şey böyle dengesizleşti, ekmekte dahil olmak üzere. Düzce’de vatandaşların yararına olacaksa, Halk Ekmek kurulmalı” şeklinde konuştu.

“Bu bir nevi hırsızlık”

Ekmeğin gramajının düşürülmesinin hırsızlık olduğunu öne süren vatandaşlar, “Düzce’de ekmeğin gramajının düşürüldüğünden halkın hiçbir bilgisi yok. Ekmeğin gramajını düşürdük diyen var mı? Yani bu bir nevi hırsızlık gibi bir şey. Bu gizli bir zam. İnşallah Düzce’de Halk Ekmek kurulur. Halk Ekmek Fabrikası eğer halka hizmet verecekse, bir an önce kurulmasında büyük fayda var” diye konuştu.

“Fırıncıların halkla barışık olması lazım”

Ekmek fiyatlarının vatandaşları hırpaladığını kaydeden vatandaşlar, “Geçtiğimiz günlerde ekmeğe zam gelmediği açıklanmıştı, ama gramajı düşürdüler. Ben göremiyorum şimdi gramajın düştüğünü. Bunun bir teraziye konulması gerekiyor. Halkla fırıncıların barışık olması gerekiyor, çünkü temel gıda maddelerimizin başında ekmek ve su geliyor. Bu ekmek fiyatları bizi baya bir hırpaladı” ifadelerini kullandı.

“Düzce’ye bir an önce halk ekmek kurulması lazım”

Ekmeğin gramajının düşürülmesini uyanıklık olarak değerlendiren vatandaşlar, “Bence şimdi yaşam tarzına göre millet pahalılıktan şikayetçi. Ben 48 yaşındayım, bundan daha öncelerini de biliyorum, bu hükümetten önceki hükümetlerin de çoğunu biliyorum. Turgut Özal sağ olsun, Recep Tayyip Erdoğan sağ olsun; bu hükümetlerin hepsinde bolluk var. Eskiden Düzce’de daire alabilen var mıydı, köyde fındığını toplayan daire alabiliyor muydu? Şimdi her sene fındığını toplayan bir tane daire alıyor. Yapılan yeni binaları siz de görüyorsunuz ve satılmayan daire yok. Recep Tayyip Erdoğan’ın zamanında bu ülkenin ekonomisi her kesi mal sahibi yaptı. Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirenlere tek sözüm; Tayyip Erdoğan’dan başkası yalan. Ekmeğin gramajının düşürülmesini, fırıncıların uyanıklığına veriyorum. Zam yapıyorsun, bir de gramajı düşürüyorsun. Yani yanlış yapıyorlar. Mesela Cedidiye Meydanında ki fırındaki ekmek uyguna satıyor. Bu adam da para kazanıyor, bu adam da işçi çalıştırıyor. Ülkede dış güçlerin oynadığı oydan dolayı, fiyat artışları oldu, un fiyatları yükseldi. Bence Düzce’de Halk Ekmek fabrikası kurulması lazım. Yani rekabet olursa, her şey daha güzel olur. Bence Düzce Belediyesi’nin Düzce’ye bir Halk Ekmek fabrikası kurması lazım” ifadelerine yer verdi.

“Ekmek nerede ucuz ise, vatandaş oraya gider”

“Düzce’de ekmek fiyatları çok pahalı” diyen vatandaşlar,  “Bu nedenle Düzce’de halk ekmek fabrikasının kurulmasını istiyoruz. Ekmek nerede ucuz olursa, vatandaşlar oraya gider” açıklamalarında bulundu.  

“Halk ekmek kurulursa fiyatlar düşer”

Halk ekmek kurulması ile birlikte ekmek fiyatlarının düşeceğini belirten vatandaşlar, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Ben Düzce’de ekmek fiyatlarını pahalı buluyorum. Ekmeğin gramajını düşürdüler. Düzce Belediyesi neden buna sahip çıkmıyor. Ben 65 yaşındayım, bizim gençliğimizde ekmek hangi fırında üretiliyorsa, altına etiket yapıştırılıyordu. Zabıtalar fırınları denetliyor ve ekmeği tartıyorlardı sürekli. Şimdi Düzce’de bir sürü zabıta var, bir tane fırına girip denetliyorlar mı? Biz artık bu konuyu başka yerlere yorumluyoruz. Yorumladığın zaman da sen muhalifsin diyorlar. Biz bunun propagandasını kahvelerde yapıyoruz. Ama ben hiçbir partiyi tutmuyorum. Benim için en iyi hizmeti kim yaparsa, benim partim o. Düzce Belediyesi’nin halk ekmek fabrikası kurmasını çok isterim. Avni Akyol Parkı yıkıldığında, oraya kurulmasını çok istedik halk ekmeğin. Oraya halk ekmek fırını yapılırdı, belediyede bir sürü boş adam var, orada çalışırdı, ekmek fiyatları da düşük olurdu. Şimdi bizi bıraktılar, fırıncının eline, adama soramıyorsun, bu ekmek kaç gram diye.”

HABER: Savaş ARI