Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, her yerde açılan kermeslerin esnafı zorladığını belirtti.

Palandöken, yaptığı açıklamada, “Her türlü ürünü on binlerce mağazasında satan zincir marketler yeteri kadar esnafın ekmeğini bölerken, şimdi yeni yeni pandeminin ekonomik koşullarından kurtulmaya çalışan esnafımıza bir de her yerde açılan kermesler darbe vuruyor. Günlerce ve ticari işletme gibi satış yapan kermeslerin denetimleri artırılmalı” dedi.

“Kermesler esnaf gibi iş yaptığında hayır amacından sapar”

Ticari bir işletme gibi satış yapan ve vergisiz şekilde günlerce süren kermesler olduğunu hatırlatan Genel Başkan Palandöken, “Yardımlaşma ve dayanışma amacı ile açılan sergilerde satış yapan kermesler, kültürümüzün Osmanlı’dan kalma bir parçasıdır. Hatta esnafımız da bu kermeslerden alışveriş yaparak destek olur. Fakat artık günümüzde, pandemi tedbirlerinin genişletilmesi ve normal hayata dönmemizle birlikte birçok ilimizde bu kermesler adeta bir ticari işletme gibi satış yapıyor. Birçok ilde her yerde farklı ürünler üzerine açılan kermesler mevcut. Esnaf gibi iş yapan ve 3 günden fazla süre ile açık kalan kermesler, ticari işletme gibi olduğunda hayır amacından sapıyor. 3 günden fazla açık kalan kermesler vergiye tabi olmalı. Pandeminin olumsuz ekonomik etkilerini henüz atlatamamış olan esnafımız bu kermeslerin denetimlerinin arttırılmasını istiyor. Esnafımız zincir marketler gibi birçok nedenden dolayı haksız rekabet ile başa çıkmaya çalışırken, pandeminin ekonomik izlerini de yeni yeni üstünden atmaya çalışırken bir de bu kermesler esnafımızın ekmeğini bölüyor.” şeklinde belirtti.