Tarım ve Orman bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan Tarım arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesine dâhil edilen Düzce’de Çeltik olarak bilinen Oryza Sativa yetiştiriciliğinin artırılması hedefleniyor.

ÇELTİK ÜRETİMİ ARTIRILARAK EKONOMİYE KATKI SAĞLANACAK

Konuya ilişkin Düzce Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “İlimizde Merkez ve Çilimli ilçelerinde yürütülecek olan projenin başarılı olması ile çeltik üretim alanlarının genişlemesine katkıda bulunulacak, ekonomik açıdan değerli olan çeltiğin ilimizde daha fazla ve kaliteli üretilmesi başta üreten çiftçilerimiz olmak üzere ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır.” İfadelerine yer verildi.

KONURALP PİRİNCİNİN ÜRETİM KALİTESİNE DE KATKI SAĞLAYACAK

Öte yandan Coğrafi işaretli Konuralp Pirincine katkı sağlamasının da hedeflendiği projede, Merkez ve Çilimli ilçelerinde toprak ve iklim şartlarına uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeltik tohumu kullanımının önemine vurgu yapıldı.

Tarım İl Müdürlüğü, hasattaki fire oranını en aza indirerek hem emeğin zayi olmasını engellemek hem de üretim kalitesini artırmak istediklerinin altını çizdi.

YENİ ÜRETİCİLER VE ÜRETİM ALANLARI OLUŞMASINA KATKI SAĞLANDI

2019 yılında 24 bin kg, 2020 yılında 32 bin 900 kg, 2021 yılında 38 bin 020 kg, 2022 yılında 39 bin320 kg sertifikalı yeni çeltik tohumu kullanılan Projede, doğru tarım teknikleri ve yöntemleri kullanılarak elde edilen verim ve kalite artışı ile yeni üretici ve üretim alanlarının kazanıldığı vurgulandı.

Proje kapsamında, Merkez ilçede 45 üreticiye 33 bin 440 kg Çilimli ilçesinde 22 üreticiye 5 bin 880 kg olmak üzere 67 üreticiye toplamda 39 bin 320 kg sertifikalı tohum dağıtıldı.

Öte yandan Projenin yüzde 51 i Bakanlık, yüzde 39 u çiftçi, yüzde 10 unun da İl Özel İdaresi katkılarıyla hayata geçirildiği bilgisi paylaşıldı.