Düzce Fırıncılar Odası, geçtiğimiz günlerde yükselen maliyetleri gerekçe göstererek, 200 gram ekmeğin fiyatını 4 TL’den 5 TL’ye çıkartmıştı. Yapılan ekmek zammının Düzce’de yankıları devam ederken, Öncü Haber ekibi yapılan son zamla ilgili cadde ve sokaklarda halka mikrofon uzattı. Ekmek zammının dar gelirlilerinin belini bükeceğini savunan vatandaşların büyük bölümü, artan maliyetler karşısında fırıncılara destek verirken, bir kısmı ise zamma tepki gösterdi.

Türkiye’de ekmeğin dışında yüksek enflasyon nedeniyle her kalem ürüne zam yapıldığını ifade eden vatandaşlar, bu durumun ise alım gücünü düşürdüğünü ifade etti.

İşte vatandaşların ekmek zammı ile ilgili düşünceleri:

“Ekmek fiyatları çok yüksek”

Bayram Sezgin: “Ekmek fiyatları çıkmasaydı iyi olurdu. Vatandaşın ekmek alma gücü yok. Bir de ekmek böyle olunca sıkıntı. Yani olmaması iyi olurdu.  Yılbaşından itibaren bir zam daha olacağı konuşuluyor. Bu olursa da vatandaşın tepkisi tabii ki olması lazım, ama işte nasıl olacak. O da var yani bana sorsanız ekmek fiyatları çok yüksek.”

“Fırıncılara diyecek bir şeyim yok… Hayat pahalı…”

Muzaffer Pak: Hayat pahalılığı ne söyleyelim. Yani bir çuval un 500-600 lira, şimdi fırıncılara da diyecek bir şeyim yok. Yani hayat pahalılığı…

“Enflasyon çok yüksek… Un fiyatları artıyor…”

Abdullah Yalman: “5 TL’ye çıkartmaları kendileri açısından iyi olmuş olabilir, ama insanların alım gücü düşük olduğu için insanlar zorlanıyor. Onlarında bir suçu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü un artmış, maya artmış, işçilik artmış, doğalgaz artmış.  Adam ne yapsın yani, o da gereklidir. Yani onlara da fazla bir şey diyemiyorsun. Boşu boşuna çalışmıyorlar, bir gelir kar beklediği için, ama insanların alım gücü düşük, işte insanların geliri düşük. Bu zamları neye bağlıyoruz; enflasyonu çok yüksek, unun fiyatı artıyor dünya da kriz var. Gerçi bu küresel güçlerin yeni planları diye düşünüyorum. Dünyada bir kıtlık getirip, insanların nüfusunu azaltmaya çalışıyorlar, genel düşüncem bu.”

“Bu soruya Düzce Belediye Meclis Üyesi fırıncı cevap versin ”

Engin Akar: “Şimdi söylenecek çok şey var, ama siz söylemezsiniz, ama ben yine söyleyeyim. Şimdi ekmeğe zam yapılıyor diye, kulübeler koydular oraya. Yağa da zam yapılıyor, yağ da satsınlar orada. Ondan sonra belediyenin kulübelerinde, kendi belediyesi yakaladı, ekmek gramajları noksan diye. Yani bu nasıl bir tezat, bunları sizin de dile getirmeniz lazım. Ben izliyorum sizi, yani ben Düzceliyim, tesadüfen köyden geldim de buraya oturmadım. Ben bu memleketin çocuğuyum, memlekette hiç iyi olmuyor. Tabii başta ekmek fiyatları yüksek, fakir fukaranın en son yiyeceği şeye, bu kadar zam yapılır mı? Fırıncılar Odası’nın yönetiminden Düzce Belediye Meclisi’nde adam var, fırıncılık yapan birisi. Karşılığında söylesin, kendisi fırıncı demek ki, zam hoşuna gidiyor ki, bir şey demiyor belediye meclisinde. Fırıncı var, fırıncı cevap versin bunlara. Biz versek ne olur ki; biz sadece havanda su dövüyoruz.”

“Lokanta da bir tabak yemeğin fiyatı 70 TL"

İlhan Sarıbaş: “Bu sabah iki tane ekmek aldım, 10 TL, ben 4700 lira maaş alan emekli bir vatandaşım, şimdi kira vermiyorum, Allah’tan kira vermiyorum. Burada çocuğun işyeri var ondan nemalanıyorum.  O olmasa ben açım, bana hiç kimse boş laf anlatmasın.  Bu memleketi bitirdiler, maalesef ki son 10 yıl bu ülke kötü yönetiliyor. Lokantaya gidiyorum, esnafım burada arkadaşlarım var, ben burada arkadaşlarıma arada çay söyleme bile zorlanıyorum. Lokantaya girip yemek yemeye zorlanıyorum.  Bir tabak yemek 70 lira. Biz daha neyin tartışmasını yapıyoruz, yılbaşında her şeye zam var.”

Hem zam yapılıyor, hem de gramajdan çalıyorlar…

Bunların dışında Düzce’de 200 gram olması gereken ekmeğin eksik gramajla satıldığı yönündeki şikâyetlere de bir yenisi daha eklendi. Bugün marketten aldığı ekmeği tartan bir vatandaş, 200 gram ekmeğin 190 gram çıktığını görünce, duruma tepki gösterdi.

Konu ile ilgili şikayetini sesinin duyulması için 0 542 767 18 81 numaralı Öncü Haber WhatsApp ihbar hattına yapan vatandaş, yetkilerden fırınların denetlenmesini isteyerek, “Ekmeğe zam geldi, fakat gramajlar eksik. Sıkı denetim gerekiyor. Bizler vatandaş olarak takipteyiz.”