Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid-19 salgını en çok, tüm ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de esnaf kesimini etkiledi. Salgınla mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle, kahvehane, kafeterya ve lokanta sektöründe faaliyet gösteren birçok esnaf, işyerini geçici süre ile zorunlu olarak kapatmak zorunda kaldı. Açık olan ve sadece paket servisi yapan esnaflar da ayakta kalabilmek için büyük bir mücadele veriyor.

Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı’ya göre, Düzce genelinde kahvehane, kafeterya ve lokanta sektöründe faaliyet gösteren binlerce esnaf ve çalışanlar işsiz kaldı.   

“Küçük esnaf destek alamıyor”

Küçük esnafların desteklenmesi için, genel merkez nezdinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kayıkçı, Öncü Haber mikrofonuna yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Son 4-5 ayın konusu esnaf ve Sanatkâr, durumları çok kötü. Nedenine gelirsek esnaf destek alamıyor. Esnafa destek olarak Pandemi sürecinde 3 ay boyunca ayda 1000 TL lik yardım talebinde bulunduk. Esnaf elindeki sermayesini tüketti. Büyük Marketler açıkken büfeler lokantalar kapalı. Küçük esnafı ayakta tutmak lazım, destek olmak gerekiyor. Geçen hafta Ankara ile görüştük araştırmalarımızı yaparak dosyamızı Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk ardından esnafımıza vergi yapılandırması hakkı tanındı, fakat bunlar yetersiz. Kahveci ve lokantacı esnafımız 1 senedir kapalı aşırı zor durumdalar. Bunların kalkındırılması gerekiyor, esnaf ekonomimizi doğrudan etkiliyor. Kademeli normalleşmeden bahsetmek istiyorum, gecikmelide olsa 1 Martta illerin vaka sayılarına göre kısıtlama yapılacak, bizim alt yapımız hazır talimat bekliyoruz. Biz esnafın ve Sanayinin hafta sonları açılmasını istiyoruz, hafta sonları bütün Türkiye’yi kilitliyorsunuz Düzce Büyükşehir değil esnaf yoğun bir şekilde çalışamıyor, bu tarz kısıtlamalar yüzünden üretim duruyor. Talebimiz şu yönde, esnafımız dükkânını sabah 05.00 saatinden sonra sokağa çıkma kısıtlamasının sona erdikten sonra istediği saatte açmasını istiyor. Hafta sonu dükkânın açmak istiyor, biz esnafımızın ayda 8 gününü neden çalıyor. Biz şunun da bilincindeyiz, esnaf açıldığı zaman işler ters gittiğinde kapatmasını da biliriz. Kış ayındayız vatandaşlar zaten bir yere gidemiyor, hafta sonu da çalışmak isteyen üretim yapmak isteyen esnafımıza da engel olmayalım, üretimin aksamasına sebep olmayalım.”

“Her an sosyal patlama olabilir”

Küçük ölçekli esnafların bunalımda olduğunu kaydeden Kayıkçı, “Esnaf Sosyal Patlama yaşamak üzere, sosyal patlama bir bunalımdır, evlerdeki geçimsizliktir, borç yüzünden yapılan intiharlardır. Esnafımız borçlarını ödeyemezken pandemi süresince vergi borcunu, dükkân kirasını ödeyemez oldu. Esnaf ve sanatkâr evine ekmek götüremez oldu. Esnafımız dükkânını bugün açsa 6 ayda kendini toparlayamaz. Bize ayağa kalkış kredisi gerekiyor. Esnafa fatura desteği verilmelidir” dedi.

“Komünist miyiz biz? ”

Hafta sonları getirilen kısıtlamalardan elektronik eşyadan, zücaciyeye kadar her ürünü satan büyük zincir marketlerin muaf tutulmasını da eleştiren Kayıkçı, “Küçük işletmelerimiz, Esnafımız ve Sanayimiz kısıtlamalar yüzünden kapalıyken, marketler ve alışveriş merkezleri, otoyoldaki restoranlar neden açık? Bizde çalışmak istiyoruz, ekonomimizi güçlendirmek Düzce’mizi kalkındırmak istiyoruz. Biz itiraz ederken tepkiler alıyoruz, biz kominist değiliz, ama bu kadar vahşi kapitaliz bizi ezemez.  Esnafımızın dayanacak gücü kalmadı, esnafı ezdirmemeliyiz” diye konuştu.

HABER: Savaş ARI