Düzce’de sanayide çizilmek istenen pembe tablonun gerçeği yansıtmadığı rakamlarla bir kez daha ortaya kondu. 5 tane sanayi bölgesi olduğu göz önüne alındığında artık ‘sanayi kenti’ne dönen şehirde, yatırım artsa da üretim değil yerinde saymak önceki yıllarla kıyaslandığında daha kötüye gidiyor. Bu durumu açıklamakla yükümlü olan kesimler ise her etkinlikte boy gösteredursun ihracata dair yorum yapmaktan kaçınıyor.

TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verilerini göre temmuz ayında Düzce’de geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 12,5 azalırken ithalat yüzde 31,9 arttı.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre Türkiye’de ihracat 2021 yılı temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,2 artarak 16 milyar 415 milyon dolar, ithalat yüzde 16,8 artarak 20 milyar 693 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İthalatta sevindiren düşüş

Düzce’deyse temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 12,5 azalırken ithalat yüzde 31,9 arttı. İhracat 24 milyon 473 bin dolar, ithalat ise 16 milyon 278 bin dolar olarak gerçekleşti. Düzce ekonomisi 8 milyon 195 bin dolar dış ticaret fazlası verdi. İthalatta geçtiğimiz haziran ayında yüzde 104 ve mayıs ayında yüzde 143,5 olan yüksek artış oranları yüzde 31,9’a gerilemiş oldu.

Toparlanma eğilimi gösteriyor

Düzce sanayisinde katma değeri olan ürün üretiminin az olması ve birçok firmanın Düzce merkezli olarak üretim yapmamasına yeni tip koronavirüs salgını eklenince sıkıntılı günler başlamıştı. Açıklanan temmuz ayı verileri, salgın nedeniyle alarm veren ekonomide 1 Temmuz itibariyle başlayan tam normalleşme sürecindeki toparlanma eğilimi olarak yorumlandı. Öte yandan ithalattaki iyileşmeye rağmen ihracatta düşüş yaşanmasıysa ekonomideki tamiratın uzun süreceğini gösterdi.

HABER: Mehmet GÜNESEN