Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan 2022 Şubat ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Çoğunluğun merkezi İstanbul olan ve üretim için kullandıkları Düzce’nin ekonomisine katkısı asgari ücretli istihdamla sınırlı olan sanayi kuruluşlarının, kentin Avrupa 5.’si olduğu hayati hava kirliliğinin 3!te 1’ine sebep olduğu bir ortamda yüzünü sanayiye dönen büyüme hedefi tartışmaya açılmışken veriler yine yüz güldürmedi.

İhracattaki artış ithalatı yakalayamıyor

Verilere göre Düzce’de Şubat ayında 25 milyon 192 bin dolarlık ihracat, 21 milyon 174 bin dolarlık ithalat yapıldı. Dışa satım anlamına gelen ihracatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 artış kaydedilirken, dıştan alım olan ithalatta ise artış oranı yüzde 53 oldu.

2021 Aralık ayında 9 milyon dolar seviyelerine kadar çıkan dış ticaret fazlası Şubat’ta 4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Düzce, en çok ithalat yapılan iller sıralamasında 30. Sırada yer alırken, ihracatta ise listede kendisine 41. sırada yer bulabildi.

Her veri bu gerçeği haykırıyor: Yeniden planlama şart

Büyüyen ve gelişen sanayisi ve 3’ü faal 5 OSB’yi bünyesinde barındırmasıyla övünülen Düzce’de, ekonomik gelişme göstergesi olan dış ticaret istatistiklerindeki yerinde sayış çarkların çizilen pembe tabloya rağmen işler şekilde dönmediğini bir kez daha gözler önüne serdi. Açıklanan her veri gibi son veriler de Düzce sanayisinde, kentin hava kirliliği sorunu da göz önünde bulundurarak yeniden bir planlama ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

HABER: Mehmet GÜNESEN