Fındıkları toplamadan 20 dönümlük arazideki fındık ağaçlarını kesti.

Fındık fiyatının açıklanmasıyla hayal kırıklığına uğrayan fındık üreticileri değişik yollarla tepkilerini göstermişlerdi. Samandere Köyü'ndeki fındık üreticisi Mehmet Demirel ise farklı bir yolla açıklanan fiyata tepki göstererek 20 dönümlük arazisindeki fındık ağaçlarını üzerindeki fındıkları toplamadan kesim motoruyla kesti.

"Bu insanlar köylü düşmanlığı yapıyorlar."

Açıklanan fiyatın yetersizliğinden yakınan ve bu konuda Hükumete set tepki gösteren üretici Mehmet Demirel, “ Fındıkları toplamadan kesim yapıyorum. Ak Parti Hükumetine tepkimi böyle göstermek istiyorum. Hükumet 9. ayda fındık fiyatı açıklayıp da bizlere 30 YTL’ den fındık toplattı. Milletvekillerimiz Celal Erbay ve Metin Kaşıkoğlu buraya gelsin halimizi görsün. Bir çuval kömür, iftar çadırlarında bir tabak çorbaya insanları satın almasınlar. Yeter artık. Fındık üreticisinin sorunlarıyla ilgilensinler. Fındık taban fiyatı geçen sene 5 YTL idi. Verilen hak geri alınmaz. Bunların yaptığı ayıptır. Sosyal devlet anlayışı bu değildir. Biz de insanız. Bu kadar köylü düşmanlığı olmaz. Benim aklımın erdiği kadarıyla bu insanlar köylü düşmanlığı yapıyorlar. Gelsinler halimize baksınlar."

"Köylü milletin efendisi ama bakıyorsun kölesi bile olamamış"

"Benim mahsulüm şu anda tarla da ve ben mahsulümü toplamadan ağaçları kesiyorum. Benim artık hiç kimseden de çekindiğim yok. Bir tane milletvekili de fındıkçının yanında burada olsaydı da alın terinin ne olduğunu ben izah etseydim onlara. Fındığın tane tane nasıl toplandığını gösterseydim de onlar da vatandaşın alın terinin nasıl aktığını görsün. Artık tüccara fındık üreticisini yem etmesinler. Vatandaşı yem ettiler. Vekil olarak meclise gönderiyorsun ama vatandaşın hakkını korumuyorlar. Köylüden istedikleri nedir? Ben fındığımı toplamıyorum. Fındık işçisi 30 YTL’ ye çalışıyor. Ama fındık 2 YTL’ den alınıyor. Birinci aydan sonra daha da düşeceğini öğrendim. 1, 1,5 YTL olacağının haberlerini alıyoruz. Köylü milletin efendisi ama bakıyorsun kölesi bile olamamış.” ifadelerini kullandı.

"Bütün köylü mağdur durumda kaldı"

Köy halkı olarak bu yıl fındık fiyatında sorunlar yaşadıklarını belirten Samandere Köyü Muhtarı Bilal Kocabaş, “1227 nüfus 157 haneli Samandere Köyümüzde yüzde 40 ile 70 meyilli arazimiz var. Tüm köylü geçimini fındıktan sağlıyor ve umudunu fındığa bağlamıştı. Fakat fındığın fiyatı da 1.8 Ykr olduğu ve işçinin günlük ücreti de 30 YTL olduğu için fındığı satamıyoruz. Hükumetin 5 YTL’nin altında fındık taban fiyatı açıklaması ile bütün köylü mağdur durumda kaldı.” şeklinde konuştu.