DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz fındıktaki sıkıntılı fiyat bekleyişi hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Düzce ekonomisi içinde fındığın önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, hükümetin bir an önce fındık taban fiyatını açıklaması gerektiğine değindi ve şu görüşlere yer verdi:

“Taban fiyatın açıklanmaması müstahsili mağdur ediyor”

“Dünyadaki fındığın yüzde 70’ini Türkiye üretiyor. Düzce ise Türkiye’deki fındığın yüzde 15’ini üretmektedir. Bu nedenle fındık Düzce için önemli bir ekonomik değerdir. Düzce’de 63 bin hektarlık alan fındık ile kaplı. Her yıl fındık miktarı değişiyor. Ticaret Borsası’nın açıkladığı verilere göre 2020 yılında Düzce 57 bin 330 ton fındık ile Türkiye’de 5’inci sırada bulunuyor. İktidar fındık hasadının başlamasına rağmen ürün taban fiyatını açıklamamakla müstahsili (üretici) mağdur durumda bırakmaktadır.”

Caymaz, fındık toplama maliyetlerinin her yıl arttığına dikkat çekerek, müstahsildeki fiyat beklentisinin 35 lira olduğunu vurguladı.

“DEVA çiftçileri belirsizlikten kurtaracak”

DEVA Partisi’nin ‘Tarım Politikası’ hedeflerine de değinen Caymaz, temel amaçlarından birinin de ‘Çiftçileri belirsizlikten kurtarmak’ olduğunu ifade etti. İl Başkanı Murat Caymaz bu konuda da şu görüşlere yer verdi:

“Emeğini, birikimini ve geleceğini riske atıp karşılığını bulamayan çiftçi üretime küsmekte yeni yatırımdan kaçmaktadır. Tarımsal Katma Değer açısından Türkiye 2010 yılında dünyada 7’inci sırada iken 2019’da makas açılmış ve 11’inci sıraya düşmüştür. 2004 yılında 6,2 milyar lira olan çiftçi borçları, 2021 yılında 150 milyar lirayı aşmış durumdadır. Çiftçi borçları 24 kat artmıştır. Buna kimse razı olmamalıdır. Partimiz tarım politikasını oluşturmuştur. Buna göre, planlı bir tarım üretim sistemi kuracağız. Tarım veri ve bilgi sistemi kuracağız. Çiftçi ve tarım envanteri yapacağız. Tarım işletmeler kayıt sistemi oluşturacağız. Toplulaştırma ve arazi edinimi çalışmalarını hızla tamamlayacağız. Tarım arazilerini daha etkili koruyacağız ve atıl arazileri üretime açacağız. DEVA tarımında TMO henüz ekim yapılırken açıkladığı ve belli aralıklarla güncellediği taban alım fiyatları ile çiftçiyi karanlıklardan aydınlığa çıkaracaktır.”