Pandemi sonrasında bozulan üretim ve tedarik zincirleriyle fiyatı artan gıda ürünleri bir yana fırsatçılar da vatandaşın cebindeki paraya göz dikti. Ayçiçek yağında ‘Stoklar azalıyor’ şeklindeki manipülasyonun ardından vatandaşları galeyana getirip artan talep karşısında fiyatlarına fahiş zamlar yapanların ardından şimdi de şeker gündeme getirilmeye çalışılıyor.

Fiyatlar katlandı

Ayçiçeği yağının ardından şimdi de şekerde fahiş fiyat artışları dikkat çekiyor. Geçen yıl 50 kg'lık 1 torba toz şeker 290 liradan satılırken, 2022 başında 455 TL'ye çıktı. Geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan torba şekerin fiyatı 700 liraya kadar yükseldi. Türkşeker stoklarının ağustos ayına kadar yeteceği söyleniyor. Piyasada ise fiyatlar spekülatif şekilde artıyor. Öte yandan bakanlıklar spekülatif girişimlerin ardından olaya el koydu. Ticaret Bakanlığı ile Traım ve orman Bakanlığı’ndan peş peşe açıklamalar geldi.

Şeker fabrikaları incelemeye alındı

Ticaret Bakanlığı şeker fabrikaları hakkında inceleme başlatıldığını, “Vatandaşlarımızın temel gıda ürünleri arasında yer alan şekerde adil rekabeti bozan faaliyetler olduğuna dair son dönemde kamuoyuna yansıyan hususlar işleme alınarak, şeker fabrikaları nezdinde Bakanlığımız tarafından incelemeler yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak hem düzgün iş yapan tacir ve esnafımızı hem de tüketicimizi korumak için serbest piyasa koşulları içinde bütün tedbirleri kararlılıkla almaya devam etmekteyiz.” ifadeleriyle duyurdu.

‘Ayçiçek yağında oyun şekerde de oynanmak isteniyor’

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ayçiçek yağındaki oyuna atıfta bulunularak, “Hatırlanacağı gibi ayçiçek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı. Bakanlığımız bu konuda aldığı tedbirler ve doğru zamanda yapılan bilgilendirmeyle piyasa manipülasyonlarının önüne geçmiş ve her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermiştir. Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı hususunda da olduğu gibi benzer spekülatif bir hareket yaşanmaktadır.” denildi.

‘Şeker stoğunda sıkıntı yok’

Şeker stoklarında herhangi bir sorunun yaşanmadığının altı çizilirken, “Türkiye'nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

‘Gerekli tüm tedbirler alınıyor ve alınacak’

Firmaların uyarıldığı ve fiyatların indirilmeye başlandığı kaydedilirken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:

“Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkâna sahiptir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu konuda gerekli tedbirleri ivedilikle alacak ve uygulamaya koyacaktır. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yapmış, neticesinde özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL'den 575 TL bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumda bakanlığımız piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır.”

HABER: Mehmet GÜNESEN