Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hileli gıda üreten ve ithal eden firmaların kamuoyu ile paylaşılmasının durdurulması kararına tepki göstererek, “Hileli ürün satanların ifşası devam etmeli.” çağrısı yaptı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, hileli ürün ve üreticilerin kamuoyu ile paylaşılması uygulamasına 2010 yılında başlandığını anımsatarak, “Ancak Aralık 2016’dan bu yana  bakanlık  yönetmelikte herhangi bir madde değişikliği olmamasına rağmen bu paylaşımları durdurdu. Hileli gıda üretimi toplum sağlığı açısından gerek kısa gerekse uzun vadede oldukça tehlike yaratan bir durumdur. Şu ana kadar bu ürünlerin kaç insan üzerinde hangi rahatsızlıklara sebep olduğu bilinmemekle beraber vahim boyutlarda olduğu aşikardır, hileli ürün satan ve ithal edenlerin halk ile paylaşılmasına kesinlikle devam edilmelidir. Toplum ahlakı ve düzeni açısından da bu durum oldukça tehlikeli bir durumdur. Ticaret hayatı ve toplumsal hayattaki nizamıyla birçok medeniyete örnek olan Osmanlı' da aynı uygulama vardı.'' ifadelerini kullandı.

'Doğum ve askerlik borçlanma kredisinden SSK'lılar da faydalanmalı'
Bir diğer talep de Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)’ndan geldi. Bağ-kur'luya verilen askerlik ve doğum borçlanması kredilerinin SSK'lılara da verilmesi gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de 'Bağ-kur'a prim borcu olanlar, kredi çekip borçlarını taksitlendirerek emekli olabilecek. Emeklilik süresini ve yaşını doldurmuş olan Bağ-kur'lu esnaf, 48 ay vadeli krediler sayesinde doğum ve askerlik borçlanması yapabilecek. Ancak Bağkur'lu olup sonradan SSK'ya geçen vatandaşların da bu fırsattan yararlanma imkanı verilmeli. Bunun için kısa sürede bu vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli.' diye konuştu.

'SGK da borçlarını tahsil etmiş olur'
SSK'lı çalışanlara da askerlik ve doğum borçlanması için kredi imkanı verilmesiyle SGK'nın da kazançlı çıkacağını ifade eden Palandöken, 'Verilecek kredi imkanları ile vatandaşlar askerlik ve doğum borçlanmasını yapacak ve SGK alacaklarını emekli maaşlarından tahsil edecektir. Vatandaşların emekli olabilmesi için yapılan her kolaylık hem vatandaşı hem de devleti kazançlı kılar. Vatandaşa verilecek kredilerle sağlanacak emeklilik imkanı sayesinde mağduriyeti olan binlerce kişinin yüzü gülecek.' şeklinde konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER