Türkiye’nin yüzde 90’a yakın oranda Çin’e kaptırdığı Oyuncak sektörünü canlandırmak için yeni bir adım atılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Düzce ziyaretinde açıkladığı “Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi Düzce’ye kurulacak” açıklamasını yaptığı projenin detayları da belli oldu. Buna göre kurulacak OSB’de ilk etapta yaklaşık 20 firmanın yer alması bekleniyor. Firmalara sağlanacak teşvikler ile öncelikle fiyatta Çin ile rekabet edilecek. Bunun başarılmasının ardından önce iç piyasa sonra da Arap ülkeleri ve Avrupa’da Türk oyuncağının pazar payının artırılması ilk hedef olacak. Üretilecek oyuncakların, “Milli kültüre uygun” olması da planlanırken asıl olarak sağlıksız Çin malı oyuncağın önünün kesilmesi ana hedef olarak konuluyor. OSB’den yeni oyuncak markalarının oluşturulması, Ar-Ge desteği alacak bir tasarım ofisi kurulması da hedefleniyor.

Yer konusunda çeşitli alternatifler bulunurken henüz kesin bir bölge belirlenmediği bu yaz aylarında yerin belirlenmesinin ardından inşaatın da başlatılacağı ifade edildi. OSB ile ilgili çalışmaları ise Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı sürdürüyor.

 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM!

OSB’nin limanlara ve metropollere yakın olması nedeniyle Düzce seçildiği vurgulanırken, ilk etapta yaklaşık 20 oyuncak firmasının burada yer alması bekleniyor. Her sene bir önceki yıla göre 2 kat büyüyen oyuncak sektöründe Çin’in büyük bir hegemonyası bulunuyor. 3,5 milyar dolarlık ithalata karşın 400 milyon dolarlık bir oyuncak ihracatı saptanabiliyor. Yüzde 90’a yakın oranda oyuncak piyasasının Çinliler tarafından ele geçirildiği vurgulanırken bu, “Çin istilası”na da kurulacak OSB ile dur denilmesi hedefleniyor. OSB’ye verilecek teşviklerle de oyuncak üretiminde Çin ile mücadele edilebilmesi için ciddi bir maliyet düşüşü sağlanacak. Düzce oyuncak OSB’nin yaklaşık 3 bin kişiye de istihdam sağlaması bekleniyor. OSB’nin ilk 5 yıllık etapta Türkiye’deki oyuncak piyasasındaki payını iki kat daha fazlaya taşıması yani yüzde 20-25 gibi bir orana ulaşması planlanıyor. Daha sonra ise başta Arap yarım adası ve Avrupa Türk oyuncak üreticilerinin hedefi olacak. Çin malı oyuncağa karşı yapılacak bu hamleyle ekonominin yanı sıra sağlıksız oyuncaklarla da mücadele edilebilecek.

MİLLİ OYUNCAK YOLDA

Türkiye, 0-14 yaş arasındaki yaklaşık 20 milyonluk nüfus ile en büyük oyuncak pazarları arasında yer alıyor. OSB’nin ardından kalite ve fiyatta Çin ile rekabet edecek konuma gelmesi beklenen üreticilere, Düzce’de kurulacak bir, “Tasarım Merkezi” de destek sağlayacak. Ar-Ge çalışmalarının ardından gelişmiş teknolojinin kullanıldığı, “milli oyuncak” ile “Türk modeli” oyuncaklar tasarlanacak ve yeni markalarının çıkarılması sağlanacak.(kaynak milliyet)