Başbakan Erdoğan’ın “Dolar yükselirken Merkez Bankası olağanüstü toplanıp faizleri artırmıştı. Şimdi piyasalar normale döndü. Merkez Bankası faizi artırdığı gibi acilen indirmeli” sözleri iş dünyasını hareketlendirdi. Özellikle sanayicilerden Başbakan Erdoğan'a büyük destek geldi. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, hem Düzce'ye gelecek yatırımcı hem de faiz indirimi konusunda kilit sürecin 30 Mart ile aşıldığına dikkat çekti. Yabancı yatırımcının istikrar aradığını yineleyen Çakır, artık Düzce'de yatırım noktasında hareketli günlerin artık başlayacağını belirtti.


Ekonomiyi büyütür, istihdamı arttırır



Başbakan'ın faiz indirimine ilişkin çağrısının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Çakır, "Faiz düşerse üretim ve yatırım maliyetleri azalır. Artan üretim ekonomiyi büyütür, istihdamı arttırır. Yüksek faiz, mikro ölçüde özel sektörün maliyetini artırıyor. Makro anlamda ise yatırım ve üretim maliyetlerinin artması yüzünden de ekonomik büyümeyi tehdit ediyor." dedi.



Yüksek faiz ortamının maliyetler açısından finansal tahribata yol açtığını kaydeden Çakır, indirimin yararlarına ilişkin şunları kaydetti: "Yatırım ve üretim maliyetleri düşeceği için ekonomik büyümenin önü açılır. Bu durum, üretim ve istihdamın artmasını sağlar. Faizin düşüşü, uluslararası yatırımcı için istikrar algısını güçlendirir. Yabancı yatırım girişi artar. Faiz indirimi hem üretici hem sanayici için faydalı olacak. İniş çıkışların hızlı olmasından sanayici zarar görüyor."


Faizler adım adım inecek



Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise, faiz oranlarıyla ilgili olarak "Kısa vadeli faizlerin çok aşırı düşmesine imkan vermeden adım adım faiz oranlarını indirerek hem güveni hem istikrarı koruyoruz. O şekilde bir faiz indirim süreciyle ilerleyebiliyoruz" dedi. Başçı, şunları kaydetti: "Biz şu anki enflasyon beklentilerini ve şu anki uzun vadeli faizleri göz önüne alarak daha sıkı bir noktaya geliyoruz. Ondan sonra bu politika cevap verirse, istikrar sağlanırsa kademeli, dikkatli bir şekilde onu indiriyoruz. Ama onu indirdiğimiz zaman da sıkı duruşumuzu koruyarak indiriyoruz. Kısa vadeli faizlerin çok aşırı düşmesine imkan vermeden adım adım bunları indirerek hem güveni hem istikrarı koruyoruz. O şekilde bir faiz indirim süreciyle ilerleyebiliyoruz."

 

 

Haber;C.Üstüner