Düzce'deki kayıtlı işsiz sayısı 11 bin 158

Türkiye İş Kurumu yeni bir kararı uygulamaya koydu. Buna göre; iş arayanların İŞKUR’un aktif kayıtlarında kalma süresi 18 ay yerine 12 ay olarak değiştirildi. İşverenlerin kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadığı Düzce'de 2015 yılı Eylül sonu itibari ile kayıtlı işsiz sayısı 11 bin 158 olarak açıklandı. Yeni uygulama kapsamında artık kayıtlı işsizler 1 yılları dolduğunda tekrar İŞKUR'la irtibata geçmek zorunda olacak. Aksi halde kayıt yenilenmeyecek.

Söz konusu karara ilişkin Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bugüne kadar önemli bir sıçrama ve inovasyon oluşturan ve toplumumuzun hem umudu hem de huzur kapısı haline gelen kurumun işsizlere yönelik sunduğu hizmetlerin daha etkin, verimli ve dinamik hale getirilmesi amacıyla, iş arayanların İŞKUR’un aktif kayıtlarında kalma süresini 18 ay yerine 12 ay olarak değiştiriyor." denildi.

Daha sık irtibata geçmeyi sağlamak için...

Söz konusu değişikliğin sebebi olarak İŞKUR, “ILO, OECD ve EUROSTAT gibi uluslararası kuruluşlar tarafından uzun süreli işsiz olarak tanımlanan 12 aydan uzun süreli işsiz olan kişilerin İŞKUR ile daha sık irtibata geçmelerini sağlamayı ve bu hedef kitleye yönelik yeni politikalar uygulamaya koymayı ve hizmetlerini daha çeşitli hale getirmeyi hedefliyor. Ayrıca, her işsizin bir iş ve meslek danışmanı olacak” ilkesi gereğince İş ve Meslek Danışmanları tarafından kayıtlı işsizler ile daha etkin ve daha sık irtibat kurulmasını sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılmasını ve iş arayanların taleplerinin daha hızlı karşılanabilmesini amaçlıyor."” ifadelerine yer verdi.

İŞKUR, bu işlem gerçekleştirilmeden önce, kuruma kayıtlı olan 12 aydan uzun süreli iş arayanlara, SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirme yaptıklarını, gerek internet aracılığıyla gerekse en yakın hizmet birimine başvurmak suretiyle İŞKUR’da bulunan mevcut kayıtlarını güncellemeleri konusunda bilgilendirme yaptıklarını belirtti.

5 bin 58 talep, 3 bin 471 yerleştirme

Öte yandan Düzce'de 2015 yılının ilk 9 ayına kadar olan dönemde işverenlerden 5 bin 58 kişilik iş talebi yapılırken 3 bin 471 kişi işe yerleştirildi. Bin 587 kişilik açık kaldı. Ayrıca 50 kişi ve üstü çalıştıran kamu ve özel sektörde engelli istihdam sayısı 84 kişi olarak kayıtlara geçerken iş ihtiyacı olanlara yönelik eğitimler kapsamında bin 410 kişi değişik kurslarda eğitim gördü.

HABER;C.ÜSTÜNER