Türkiye İş Kurumu, İşsizlik Sigortası Fonu'nun Haziran 2008 itibari ile gelir gider tablosunu açıkladı. Buna göre, bu yasanın uygulanmaya başladığı 1 Haziran 2000'den bu yılın Haziran sonuna kadar olan 8 yılı aşkın sürede iadelerle birlikte elde ettiği gelir 36 milyar YTL'ye ulaştı.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun bugüne kadarki toplam harcaması ise büyük bölümü Mart 2002'den itibaren başlanan işsizlik ödeneği olmak üzere toplam 3 milyar 112.3 milyon YTL oldu. 77.5 milyon YTL'lik Ücret Garanti Fonu payından sonra Fon'un net varlığı Haziran sonu itibariyle 33 milyar 432.8 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Sigortalı işsizin, işsizlik ödeneği, sağlık sigortası, danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerinden yararlanabilmesi için, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödeyerek son 120 günü kesintisiz çalışmış, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması gerekiyor.

Sigortalı işsizlerin hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde işten ayrılma bildirgesi ile birlikte doğrudan İŞKUR ünitelerine veya elektronik ortamda başvurması durumunda, en az 600 gün çalışmış sigortalılar 180 gün, 900 gün çalışmış sigortalılar 240 gün, 1080 gün çalışmış sigortalılar 300 gün süre ile İşsizlik Sigortası hizmetlerinden yararlanabiliyor. İlk işsizlik ödeneği, başvuruyu izleyen ayın sonunda ödeniyor. 30 günlük süre yasal başvuru süresi olup, bu süreden sonra başvurulmaması halinde, geç kalınan süre toplam hak sahipliği süresinden düşülüyor.

SSK tarafından tahsilatı yapılarak İşsizlik Sigortası Fonu'na aktarılan primler üzerinden işveren payı olarak hesaplanan miktarın yüzde 1'i Ağustos 2003'ten itibaren oluşturulan Ücret Garanti Fonu'na aktarılıyor. Ücret Garanti Fonu İşsizlik Sigortası Fonu içinde değerlendiriliyor. Fon'un varlığı 30 Haziran 2008 itibariyle ödemeler toplamı 8.8 milyon YTL düşüldükten sonra 77.5 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.