Kaynaşlı ilçesinde kurulan semt pazarında geçtiğimiz yıllarda haftalık olarak alınan işgaliye ücretleri aylık olarak alınmaya başladı. Bu durumun kendilerini mağdur ettiğini savunan pazarcı esnafı, Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’e “İşgaliye ücretleri tezgah açtığımız günlerde haftalık olarak alınsın.” çağrısında bulundu.

Önümüzdeki ay yapılacak olan genel kurulda, Düzce Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkan Adayı olarak üyelerden destek isteyecek olan İbrahim Güney, konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna açıklamalarda bulundu. Kendisi de pazarcı esnafı olan Güney, ilk olarak Kaynaşlı ilçesinde kapalı pazaryeri olmaması nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını dile getirdi. Önceki yıllarda haftalık olarak alınan işgaliye ücretlerinin aylık olarak alınmasına da tepki gösteren Güney, Düzce Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası başkanı seçilmesi halinde bu konuyu Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin ile görüşeceklerini belirtti.

“Eğer bunu başkanımızla çözemezsek, kanuni hakkımızı arayacağız”

Düzce Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkan Adayı İbrahim Güney, “Bizim esnaflarımız sebzeci, giyimci olmak üzere Kaynaşlı halkına burada hizmette bulunuyor. Bizim sıkıntımız şu; gördüğünüz gibi bizim burada kapalı bir pazarımız yok. Şu anda Kaynaşlı’da sokağa pazar açıyoruz. Bizim bakanlığın belirlediği haftalık işgaliye ücreti olarak bizim haftalık vermemiz gerekiyor. Fakat burada Kaynaşlı Belediyesi bizim işgaliyemizi yıllığa çeviriyor. Biz bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Biz diyoruz ki; işgaliye ücretini haftalık olarak ödeyelim, gelmediğimiz haftanın işgaliye ücreti ile bizi borçlandırmasınlar. Bizim sıkıntımız bu. Ben de inşallah Düzce Pazarcılar Odası Başkan adayı olarak, seçildikten sonra burada belediyemizle istişareler edip, bu durumu düzeltmek istiyoruz, ikili ilişkilerle. Eğer bunu belediye başkanımızla çözemezsek, kanuni yollardan hakkımızı arayacağız.” diye konuştu.

“Diğer ilçelerde de aynı sorunu yaşıyoruz”

İşgaliye ücretleri ile ilgili sıkıntıları diğer ilçelerde de yaşadıklarını savunan Güney, “Mevcut odamızla bazı sıkıntılar oldu. O yüzden bu konuda biraz boşluk yaşadık. Zaten seçimlere de az bir zaman kaldı. Biz bu sorunu çözmek için elimizden gelen gayret göstereceğiz. Kaynaşlı, Düzce’de sadece bir örnek. Bizim Akçakoca’da, Yığılca’da da bu tarz sıkıntılarımız var. İnşallah onları da ikili ilişkilerimiz ile çözeceğiz. Bu konu ile ilgili Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin ile belki daha önce görüşmüş olabilirler. Ben kendisi ile henüz bir araya gelmedim, inşallah başkan seçilirsek, başkan sıfatıyla kendisi ile görüşeceğiz. Kendisi ile bu sorunu aşacağımıza inanıyorum. Ben vatandaşlarımızı pazarlara davet ediyorum. Alışverişlerini yerel esnafımızdan yapsınlar. Çünkü Düzce esnafı kazansın, hem taze ürünler, yeni ürünler her zaman pazarlarımızda mevcut. İkili ilişkilerimiz güzeldir, sıcakkanlılığımızla müşterilerimizi memnun ediyoruz. Yeri geliyor veresiye veriyoruz, yeri geliyor vatandaşlarımızın parası olmuyor, burada yardımcı olmaya çalışıyoruz. O yüzden tüm Düzce halkımızı pazarlarımıza davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Açmadığım günlerin işgaliye ücretlerini benden almasınlar”

Pazarcı esnafının zincir market ve AVM’ler karşısında ezildiğinin altını çizen pazarcı Yusuf Kaynarpınar, “Biz yıllardır, seyyar pazarcılık yapıyoruz. Belediyelerden tek istediğimiz, artık her yerde kapalı pazarlar olmasını istiyoruz. Kapalı pazaryeri olmadığı gibi bir de sokak aralarına, mahalle aralarına açıp yüksek bedellerle işgaliyeler ödüyoruz. Daha önceden buralar haftalıktı, şimdi aylığa çevirdiler. Aylığa çevirince bu kez daha da çok sıkıntı oldu. Bizler pazarcılar olarak zaten, zincir marketlere, alışveriş merkezlerine ezilmişiz. Bu yetmemiş gibi, bir de Belediyelerin yüksek işgaliyeleri, hem de böyle aylığa bağlaması küçük esnaf için gerçekten sorun ve zor bir durum. Ben normalde 6 metre tezgâh açıyorum, daha önceden burasının işgaliyesi aylık olarak 40 TL idi. Şu anda buraya 96 TL ödüyorum, aylık olarak. Düzce pazarında da normal işgaliye haftalık 5 TL, aylık 20 TL idi. Şu anda aylık 80 TL’ye çıkartıldı. Haftalık 20 TL’ye tekabül ediyor. Bizim istediğimiz aslında çok bir şey yok. Her seçimde gelip bizden oy istiyorlar. Biz zaten zincir marketler ve AVM’lere karşı ayakta durma mücadelesi veriyoruz. Büyük balık, küçük balığı yutar misali gerçekten bizi yutuyorlar. O yetmemiş gibi bir de böyle mahalle arasında, sokak arasında gerçekten artık tezgâh açmaktan bıktık. Yağmur yağıyor, tezgahı mı kurtaralım, rüzgar çıkıyor, çadırımı kurtaralım. Yani böyle bir sıkıntımız da var. Zaten pandemi araya girince işlerimiz allak bullak oldu. O yüzden buradan yetkililere sesleniyorum; özellikle belediyelerin çoğunluğu AK Parti’de olduğu için kapalı pazaryerleri projelerini bir an önce hayata geçirmeleri gerekiyor. Bu işgaliye bedellerini de yükseltmesinler. Yani açmadığım günün işgaliye ücretini benden almasınlar.” ifadelerini kullandı. 

“Kaynaşlı ilçesinde kapalı pazaryerimiz yok!”

Kaynaşlı ilçesinde kapalı pazaryerinin olmaması nedeniyle kötü hava şartları nedeniyle tezgah açamadıklarını kaydeden pazarcı Hasan Ata ise, “Ben 30 yıldır pazarcılık yapıyorum. Uygulama şöyle; açtığın haftada işgaliye ücreti alıyor, açmadığın hafta da işgaliye parası alıyor. Bu çok yanlış bir uygulama. Yani bu pazarcı, ülkemizde genel manada katma değerin içinde. Fakat bu belediyelerin yanlış uygulamasından dolayı, biz pazarcı esnafı olarak biz mağdur oluyoruz. Bunun da bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Her şeyden önce burada kapalı bir pazaryerimiz yok. Ben sabahtan beri rüzgârdan dolayı askımı asamadım, tezgâhımı asamadım. Bizim dize kadar karın içinde tezgah açtığımız günlerde oldu.” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI