Karslıoğlu, yaptığı açıklamada Ulusal Fındık Konseyi tarafından Rekolte çalışması için Prof. Dr. Turan Karadeniz'i görevlendirdiklerini ve Karadeniz'in çalışanlarını sürdürdüğünü belirtti.

Geçtiğimiz hafta Batı Karadeniz Bölgesinde yapılan çalışmada Yığılca , Cumayeri ve Melenağzı mevkilerinde karanfillerin çalışmalarının yapıldığını söyleyen Karslıoğlu, ''Yüksek kesimlerde bazı fındık türlerinin karanfillerinin daha açmamış olduğunu bunun da hava şartları ile ilgili olduğu tespit edildi'' dedi.

Havaların ne kadar soğuk giderse karanfillerinde o kadar geç açacağını belirten Karslıoğlu, şöyle konuştu: ''Şuanda rekolte çalışmaları için Giresun bölgesinde bir çalışma yapılıyor. Oradaki çalışmanın ardından tekrar Batı Karadeniz Bölgesine gelinecek ve burada yarım kalan çalışmaları tamamlanacak. Rekolte çalışması anlamında her ilin Tarım Müdürlükleri, Ziraat Odalarıda yapıyor ancak bizim hocalarımız son iki yıldır en verimli çalışmalar yaptılar.” dedi.

Karslıoğlu, Rekolte çalışmasının sonlanmasının Haziran ayından önce mümkün olmadığını dile getirerek, “Hava şartları ne getirir onu bilemeyiz. Hazirandan önce don olayları olup tahmini rakamın altında düşülebilir o yüzden hazirana kadar bir tahmin yapmak doğru olmaz.'' dedi.

Geçen yıl Batı Karadeniz Bölgesinde orta seviyede bir fındık rekoltesi olduğunu belirten Karslıoğlu, ''Batı Karedeniz bölgesinde Önümüzdeki sezonda da ağır baskın bir fındık rekoltesi beklemiyorum. Orta seviyede bir rekolte beklentimiz var. 2010 yılında sadece baskın verim Ordu bölgesinde olmuş, Trabzon, Samsun ve Batı Karadenizde çok olmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl durumun tam tersi olacağının vurgusunu yapan Karslıoğlu, “Fındığın Ordu'da orta seviyede diğer bölgelerde bir önceki yıla göre daha baskın olabileceği kanaatindeyim. Batı karedeniz bölgesinde bir önceki yıla oranla çok büyük don ve kuraklık afeti olmazsa rekoltede yüzde 10 civarlarında bir artış olur'' dedi.

Haber; R. BAL