Binlercesi Düzce’de olmak üzere Karadeniz genelinde 8 milyon insanın geçim kaynağı olan fındık bu sezon da üreticinin yüzünü güldürmedi. Piyasayı dengelesin diye görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi sıkı alım şartları ve kota uygulamasıyla üreticinin derdine çare olmadı. Üretici, dolardaki artış ve hayat pahalılığı nedeniyle fiyatlarda revizyon ile şartlarında ve kotada iyileştirme yaparak kendisine sahip çıkılmasını beklerken TMO’dan ise şok eden hamle gelmişti.

TMO, ihracatçının imdadına yetişti

Üreticinin yıllık emeği karşısında beklediği iyileşme bir yana ‘Fiyatlar yükseldi’ diyerek 50 alım noktasından 37’sinin kapısına taahhüt edilen süre dolmadan kilit vuran TMO, piyasaya fındık arzı azalınca, bu sezon cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak milyonlarca dolar para kazanan tüccarın, imdadına yetişti.  

20 bin ton fındık satışa çıktı

Ofis; Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun başmüdürlükleri stoklarında bulunan 2021 yılı mahsulü 20 bin ton fındığı ‘fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi’ amacıyla satışa çıkarıldığını duyurdu. Hem levant hem de Giresun kalite 50 randıman kabuklu fındık için kilogram fiyatı 39 TL olarak belirlendi.

İhracatçı ceplerini doldurmayı sürdürecek

Açıklandığı gün 3 dolar 8 cent olan fındığın bugünkü kilogram değeri 42 lira olurken, Düzce’de 50 randıman fındık serbest piyasada 32-36 TL bandında işlem görüyor. TMO, ihracatçıdan kilogram başına üreticiye ödediğinden 12 TL fazla isterken, bir yıl boyunca emek veren üreticiye hakkını vermemekte ısrar eden ihracatçı yurt dışına dolar bazında satmaya devam ettiği fındıktan elde ettiği gelirle ceplerini doldurmaya devam edecek.

HABER: Mehmet GÜNESEN