Tüm dünyada küresel bir kriz haline gelen ve dünya genelinde her geçen dakika vaka ve ölümlerin hızla arttığı yeni tip (Covid – 19) koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de alınan önlemlere her geçen gün yenileri ekleniyor.

Bu süreçte işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflar zor günler geçiriyor. Devletin sağladığı kredi imkanı ve borç ertelemesi ile kısa süreli de olsa soluklanan Düzceli küçük esnaflar, çalışamadıkları için para kazanamayınca sıkıntı her geçen gün katlanıyor.

Ülkeyi ekonomik yönden olumsuz etkileyen salgının Düzce’de en çok sarstığı kesim esnafların durumunu Öncü Haber’e değerlendiren Düzce DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, Düzce esnafının bugüne kadar hiç karşılaşmadığı büyük bir krizin içine girdiğini ve acil olarak esnafların kalıcı çözümlerle desteklenmeleri gerektiğinin altını çizdi.

“Biz geçici değil, kalıcı destekler istiyoruz”

Öncü Haber mikrofonuna konuşan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, “Salgın nedeniyle iş yerini zorunlu olarak kapatan esnafımız ve açık olan esnaflarımız zor bir dönemden geçiyor. İşçiler kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılırken, işverene ise bir şey yok. Bankalar esnafımıza 25 Bin TL’lik kredi imkanı sağlıyor ama, bu durum geçici bir durum. Çünkü bu kredilerin geri ödemeleri olacak.  Bu nedenle biz devletimizden esnaflarımız için kalıcı modeller bekliyoruz. Benim şu anda Düzce’de ki esnafım aç. Evlerine ekmek götüremeyen esnaf arkadaşlarımız var.” dedi.

“Devlet esnaflarımız için elinden geleni yapıyor”

Koronavirüs salgını nedeniyle çok büyük yara alan esnaflar için devletin elinden gelen çalışmayı yaptığını dile getiren Kayıkçı, “Devletimiz, tüm Dünya’yı etkisi altına alan bu virüs ile ilgili yaptığı çalışmalar ve mücadelede bir kez daha büyük bir devlet olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Esnafımız içinde elbette ki devletimiz elinden geleni yapıyor. Ancak, şunun altını çizmek istiyorum, bu illetten en çok esnafımız zarar gördü. Bunun için esnafımızın da desteklenmesi lazım. Şu anda sadece Düzce’de iş yerini kapatmak zorunda kalan binlerce kuaför, kahvehane, lokanta gibi birçok işletme var. Bu işletmelerde çalışan yine binlerce çalışanımız var. Elbette çalışanlar Devletimizin kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor ama esnafımız ne olacak? Biz gerçekten zorluk içindeyiz. Esnaflarımızın işi çok zor” diye konuştu…

“Adaletsizlik var! Ben adalet istiyorum…”

23 Nisan’dan itibaren Düzce’de ki çok sayıda işyerinin zorunlu olarak kapatılacağını söyleyen Kayıkçı, “Burada bir adaletsizlik var. Düzce’de bir çok iş yeri kapatılırken, ismini zikretmek istemediğim zincir marketler açık olacak. Benim büfem kapalı tutulurken, benim bakkalım kapatılırken, zincir marketler alkolünü, makarnasını satabilecek. Devletimizin bu adaletsizliğin önüne geçmesi gerekiyor. Benim Büfecim, benim bakkalım, benim esnafım vergisini Düzce’ye öderken, Ulusal zincir marketler Düzce’den kazandıkları paraları genel merkezlerinin bulunduğu yerlere götürecek. Ben bu konuda adalet istiyorum” şeklinde konuştu.

“Esnafımızın durumunu bakanlıklara bildiriyorum…”

Salgın nedeniyle Düzce esnafının yaşadığı sıkıntıları ilgili bakanlıklara bildirdiğini söyleyen Kayıkçı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ben bu koltukta esnaflarımızı temsilen oturuyorum. Bu nedenle esnafımızın yaşadığı sıkıntıları bildirmek zorundayım. Esnaflarımız da bizden bunu bekliyor. Ben bu konuyla ilgili 4 bakanlığımıza yazı yazdım. Olumlu cevap aldıklarım oldu. Şu unutulmamalı eğer iş dünyası durursa, Türkiye’de durur. Bu nedenle çarkın dönmesi lazım, iş dünyasının devam etmesi lazım. Bunun için de Devletimiz tarafından üretim yapan küçük esnaflarımızın desteklenmesi lazım. Mesela işyerlerini zorunlu olarak kapatmak zorunda kalan esnaflarımıza kira yardımı yapılması lazım. Çünkü, kapalı olan işyerlerinin kiraları işlemeye devam ediyor. İş yapamayan esnafımız bu kiralarını nasıl ödeyecek? Bu kira meselesinin önümüzde ki süreçte büyük bir kaosa dönüşeceğini tahmin ediyorum. Mülk sahiplerinin de esnaflarımızı mağdur etmemeleri gerekiyor.”