Tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de vatandaşların ana gündemi ekonomi. Son zamanda akaryakıttan, elektrik, doğalgaz ve temel gıda ürünlerine kadar gelen zamlarla ekonomik bir buhrandan geçen vatandaşlar, ay sonunu getirmekte büyük sıkıntı yaşıyor.

Öncü Haber ekibi bu kez, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile temel gıda maddelerinde, yüzde 7’lik Katma Değer Vergisi (KDV) indiriminin fiyatlara yansıyıp yansımadığını Düzce halkına sordu. Öncü Haber ekibi, bu soru karşısında vatandaşlara bir dokunup, bin ah işitti. Çünkü Düzceli vatandaşlar, temel gıda maddelerine getirilen yüzde 7’lik KDV indiriminin fiyatlara yansımadığı görüşünü savunuyor.

 “Denetimler sık değil, fiyatlar market market değişiyor”

Marketlerdeki denetimlerin yetersiz olduğunu ve bu nedenle marketlerde fiyatların değişkenlik gösterdiğini ifade eden Songül Durak, “Bence yüzde 7’lik KDV indirimi marketlerdeki fiyatlara yansımadı. Fiyatlar market market değişiyor. Ama sonrası ne olur bilmiyorum. Şu anda marketlerdeki fiyat denetimleri pek sık değil. Denetimler daha sık yapılsın ki, fiyatları indirsinler. En azından millet rahatlar. Bence bütün fiyatlar düşmeli. Çünkü aldığımız maaşlar bile hiçbir şeye yetmiyor. Sıkıntı büyük” diye konuştu.

“Millet bıktı artık”

Son gelen zamlardan milletin bıktığını önse süre İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, “KDV indirimi kesinlikle market fiyatlarına yansımadı. Cumhurbaşkanı bu milleti kandırmayı bıraksın, yeter artık, millet bıktı artık. Bu milletin sırtından bu zamların kalkması lazım. 20 seneden beri oyalıyorlar, vatandaşı. Elektrikler anamızı ağlattı, nedir bu ya. Cumhurbaşkanı, bu memlekete zaman kaybettiriyor. Benim o makama da çok saygım vardır, devlet büyüklerine saygım vardır. Ama bu yeter, artık bıktık. Marketlere ceza uygulayacaklarmış, gitsinler ceza yazsınlar bakalım. 5 litrelik damacana su kaç paraydı, şimdi ne kadar? Gidin bakın. Bu memleketi bitirdiler. Yeter artık, yeter ya. Ne denetimi, nerede denetim var? Ben denetim görmüyorum. Bir tane Maliye Bakanı getirdi o koltuğa, adam oranın ehli değil. Bu millete yazıktır ya. Cumhurbaşkanısın sen ya, dediğini yapacaksın arkadaş. Bu memleketi 2002’de aldığın gibi ver. Kimse kimsenin babasının oğlu değildir. Kim iyi yapıyorsa, biz onun başındayız. Zamlar aldı başını gidiyor” şeklinde konuştu.

“Denetimler sözde yapılıyor”

Kuaför ve Berberler Odası eski Başkanı Orhan Demir’e göre, KDV indiriminde denetimler yetersiz. Zamlarla ilgili hükümetin elinden geldiği çalışmayı yaptığını söyleyen Demir, "Bazı marketlerde, yüzde 7’lik KDV indiriminin fiyatlara yansıdığını görüyoruz. Ama bazı marketler düşürmüyorlar fiyatlarını. İndirimlerle ilgili hükümet elinden geleni yapıyor, ama bir yerde de büyük marketlerinde hatası var. Denetimlerde sözde yapılıyor, ama ben bunun aldatmaca olduğunu düşünüyorum. Çünkü bana göre fiyatlar, istenilen gibi düşmedi” ifadelerini kullandı.

“Toptancı ve haller denetlensin, o zaman iş çözülür”

Kendisi de market işletmecisi olan Mehmet Güney, fiyat indirimi ile ilgili marketlerin değil, toptancı ve hal fiyatlarının denetlenmesi gerektiğini dile getirerek, “Esas denetlenecek yerlerin haller olduğunu düşünüyorum. Haller ve toptancılar denetlensin bu iş çözülür. Bugün Antalya’dan malı 3 liraya alıyor, burada satıyor 10 liraya” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’de hayat pahalı”

Türkiye’de ki hayat pahalılığından yakınan Kemal Efecioğlu, “KDV indirimi fiyatlara yansıdı. Ben takip ediyorum, fiyatlar düştü. Yalnız bir iki markette fiyatlar yüksek. Ben enflasyonun durdurulmasını ve indirimlerin devam etmesini istiyorum. Yani Türkiye’de hayat pahalı” dedi.  

“Son zamanlarda her şey pahalandığı için KDV indirimi arada eridi”

KDV indiriminin fiyatlara yansımadığı görüşünü savunan Mahir Zengin, “Ben KDV indiriminin fiyatlara pek yansıdığını göremedim. Son dönemde her şey zamlandığı için o KDV indirimi arada eriyip gitmiş oldu. Bu yüzden pek etkisi olduğunu düşünmüyorum. Fiyat denetimi olsaydı, her şey bu kadar pahalıya satılmazdı herhalde. Ama doğalgazın, elektriğin fiyatları arttığı için zamları normal karşılıyor bir yandan insanlar. Bu zamlarla ilgili devletten hiçbir beklentim yok. 20 yıldır bu memlekete bir şey yapılmadıysa, şimdi daha da bir şey yapabileceklerini düşünmüyorum” açıklamalarında bulundu.

“İndirim fiyatlara yansımadı, hatta daha fazlasını üzerine koydular”

KDV indiriminin fiyatlara yansımadığını öne süren Coşkun Çabuk, “KDV indirimi market fiyatlarına hiçbir şekilde yansımadı. Hatta daha fazlada üzerine koydular bana göre. Mesela 10 liralık bir şeyi 15 lira gösterip,  indirimle 12 liraya düşürdüler, sözde. Bu nedenle 10 liralık bir ürün 12 lira oldu. Yani üzerine 2 lira da zam koydular. İnsanları kandırıyorlar, başka bir şey değil. Bu iş sadece marketleri denetleyerek olmaz. Bence toptancıları da denetlemeleri lazım. Çünkü market, toptancıdan aldığı fiyata göre, ürünlere fiyat koyuyor” sözlerine yer verdi.

“Kuru fasulye bile dolardan pahalı”

KDV indiriminin vatandaşların cebine yansımadığını, bugün kuru fasulyenin bile dolardan pahalı olduğunu ileri süren Ercan Apaydın isimli vatandaş ise, şunları söyledi:

“Bu indirim, hiçbir şekilde vatandaşın cebine yansımadı. Mesela benzin fiyatları her geçen gün artıyor. Mesela bugün en küçük yumurtanın kolisi 35 liradan başlıyor. Geçen bir barbunya alayım dedim, en düşüğü 35 lira, dolardan pahalı yani. Dolar bugün 15 lira, kuru fasulye olmuş 35 lira. Yani raflardaki indirim, hiçbir zaman bizim cebimize yansımıyor. Denetimler yetersiz, ben hiçbir denetim görmedim. Zaten ürünlerdeki etiketler çift, denetim sırasında etiketler değişiyor. Ben bugün asgari ücretle çalıyorum, ama yetmiyor. 3 aydır daha market yüzü görmedim.”

HABER: Savaş ARI