28 bin 746 çiftçiye toplamda 13 milyon 299 bin TL’lik mazot ve gübre desteği ödemelerinin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapılan 5. kenti olan Düzce’de üreticilerin gözü fındık alan bazlı gelir desteği ödemelerine çevrildi.

2009’dan bu yana 20 TL arttı

İlk kez 2009 yılında başlayan bazlı destek ödemesi üreticinin yüzünü güldürse de aradan geçen 13 yılda dönüm başına 150 TL olan destek ödemesi yalnızca 20 TL arttı. Düzce’de bu yıl 26 bin 950 fındık üreticisine dönüm başına 170 TL’den toplamda 70 milyon 975 bin TL 2021 yılı fındık alan bazlı gelir desteği verileceği açıklandı.

Üretici artış ve ödemelerin öne çekilmesini bekliyor

Fındık fiyatından ve İtalyan tekel firma ile TMO’nun etkisizliğinden şikayetçi olan üretici; katlanan gübre, ilaç, mazot ve işçi maliyetlerinin altından nasıl kalkacağını kara kara düşünüyor. Türkiye’nin tek başına yüzde 70’ini ürettiği stratejik tarım oranı fındıkta üretici hükümetten yıllardır artmayan alan bazlı destekte artış bekliyor. Üreticinin bir diğer beklentisi de geçtiğimiz yıllarda mayıs ayında hesaplarına yatan destekleme ödemelerinin öne çekilmesi…

Konu TBMM gündeminde

Üretici bu taleplerini yüksek sesle dillendirmeye devam ederken konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de gündeme geldi. Genel Kurul’da söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, fındıkta alan bazlı desteğin 9 yıldır artmamasını eleştirdi.

‘En az bin TL olmalı’

Fındık üreticisine dönüm başı en az bin TL destek verilmesi gerektiğini belirten Adıgüzel, “Fındıkta doğrudan gelir desteği dokuz yıldır 170 lira. Dokuz yıl önce gübre bin lira, bugün 8 bin lira; altın 83 lira, bugün 870 lira; dolar 1,8 lira, bugün 15 lira; tam 10 kat fark var. Bu hesaptan bakarsak doğrudan gelir desteğinin bugün 1.700 lira olması lazım. 700 lirası sizin olsun, en az bin lira istiyoruz.” dedi.

‘Cebinizden vermiyorsunuz’

Desteklerin yıllardır eksik verildiğini savunan Adıgüzel, “Efendim, işte "Şu kadar gelir desteği verdik, bu kadar destek verdik." Arkadaşlar, cebinizden vermiyorsunuz, bir; ikincisi, eksik veriyorsunuz. Şu anda AK Parti hükûmetlerinin çiftçiye tam 230 milyar lira borcu var. Fındıkta da doğrudan gelir desteğini en az bin liraya çıkarmanızı bekliyoruz, ayrıca mazot desteği ve gübre desteği de ilave olmak üzere.” diye konuştu.

‘Mazot desteğiyle 1 litre mazot alınamıyor’

Dönüm başına verilen mazot desteğiyle artık 1 litre bile mazot alınamadığına dikkat çeken Adıgüzel, “Verilen mazot desteği şu anda dönüm başına 18 lira yani 1 litre mazot bile etmiyor. Bu mazot desteğinin dönüm başına en az 50 TL’ye, gübre desteğinin de 100 TL’ye çıkarılması gerekir.” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN