1-YENİ KREDİ DESTEK PAKETİ

- 100 BİN İŞLETME'YE 2.5 MİLYAR TL KREDİ
- İLK 3 AYI ÖDEMESİZ,TOPLAM 12 AY VADELİ
- İŞLETME BAŞINA ÜST LİMİT 25.000 TL
- KADIN GİRİŞİMCİYE 30.000 TL
- FAİZİN % 75'İNİ KOSGEB, %25'İNİ KREDİYİ KULLANAN ÖDEYECEK.

2-GAP BÖLGESİNDEKİ KOBİ'LERE YÖNELİK MAKİNE-TEÇHİZAT KREDİ FAİZ DESTEĞİ

- KOBİLERE 300.000 TL MAKİNA TEÇHİZAT KREDİ DESTEĞİ
- İLK 6 AY ÖDEMESİZ TOPLAM 36 AY VADELİ
- FAİZİN % 75'İNİ KOSGEB, %25'İNİ KREDİYİ KULLANAN ÖDEYECEK.
- ADIYAMAN, BATMAN, DİYARBAKIR, GAZİANTEP, KİLİS, MARDİN, SİİRT, ŞANLIURFA ve ŞIRNAK'ta faaliyet gösteren KOBİ'ler faydalanacak.

3-ACİL DESTEK KREDİSİ

- Sel felaketi nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen ve KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olan işletmeler faydalanabileceK.
- ÜST LİMİT 100.000 TL
- İLK 6 AY ÖDEMESİZ TOPLAM 24 ay




Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB'in esnaf-sanatkarlarla tüm KOBİ'lere yönelik Yeni Kredi Destek Paketini açıkladığı basın toplantısında, bu desteklerin KOSGEB'in Orta Vadeli Programda yer alan bütçesiyle uyumlu bir çerçevede belirlendiğini belirterek, ''2009 yılı bütçesine ek bir yük getirmeyecektir. Bu nedenle söz konusu destekler, sadece 2009 yılı sonuna kadar geçerli olacak'' dedi.

Bakan Ergün, teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'nun bu süreçte devrede olacağını belirterek, Kredi Garanti Fonu'nun şartlarının bu programlardan yararlanacak KOBİ'lere yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağını belirtti.

Bakan Ergün, Acil Durum Kredisi'nde ise Kredi Garanti Fonu'nun KOBİ'lere daha uygun şartlarda teminat sağlayacağını söyledi.

Esnaf sanatkar kesimine kefalet sağlamada TESKOMB ile işbirliği yapılacağını da belirten Bakan Ergün, ayrıca vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan işletmelerin de alacağı krediden mahsuplaşma yöntemiyle bu kredilerden yararlanabileceklerini kaydetti.


Kredi Faiz Desteği Programlarına başvuru koşulları ile başvuru yapılacak bankaların önümüzdeki günlerde kamuoyuna ilan edileceğini belirten Bakan Ergün, "Bu kredi Faiz Desteği Programlarından yararlanmak isteyen KOBİ'lerimizin KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olma şartı aranacak. Bu nedenle, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmayan tüm işletmelerimizin 12 Ekim 2009 Pazartesi gününden itibaren KOSGEB hizmet merkezlerine başvurmaları gerekiyor." dedi.


Bakan Ergün, kredilerden faydalanılmasının Kasım ayı başından itibaren başlayabilmesi için çalışma yürütüldüğünü bildirerek, ''Başvuru şartları ve başvuracakları bankaların tamamen netleşmesi Kasım ayı başından itibaren. Bu kredileri çok sayıda bankayla anlaşarak Aralık sonuna kadar kullanmalarını ve 2010 yılı sonuna kadar da mümkün olduğu kadar geri ödeme planının gerçekleşmesini istiyoruz'' dedi.