Her geçen gün etkisini biraz daha hissettiren ekonomik krizin Düzce'deki etkisi ciddi boyutlara ulaştı. Esnafın siftah yapmadan dükkan kapattığı Düzce'de, bir çok fabrika, işçisini ücretsiz izine çıkarma yolunu deniyor. Firmalar ihracatta siparişlerin kesilmesi ve bankaların kredilerde daha hassas bir tutum sergilemesi nedeniyle önünü göremez oldu.

Teşvikten sonra Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan bir çok fabrikada şu günlerde ürün ihraç edilemediği için işçiler çalışamıyor. Fabrikaların kısıtlı üretim yapması ise yöneticilerin krize karşı önlem almasına neden oluyor. İşçi çıkartmamakta direnen fabrikalar, işçilerini ücretsiz izine çıkarma yolunu deniyor.

İş-Kur İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre iş bulmak için kuruma müracaat edenlerin sayısında şuan için artış olmazken ilerleyen günlerde fabrikalar işçi çıkartmak zorunda kalırsa kurumun iş bulmak isteyenlerle dolması bekleniyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada fabrikaların işçi çıkartabileceğini söyleyerek durumun ciddiyetini gözler önüne sermişti.

Düzce'deki bir çok işletmenin kiralarını bile ödemekte zorlanması, yaşanan küresel krizin etkilerinin Düzce'de iyice hissedilmeye başladığını gösteriyor. İşçi çıkartmamak için direnen bir çok fabrika ve işletmenin daha ne kadar direneceği ise bilinmiyor.

Öte yandan sanayi üretiminin eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 düşmesinin, ilerleyen dönemlerde birçok sektörde işten çıkarmalara neden olabileceği uyarısı yapıldı. Küresel kriz döneminde Türkiye'nin en büyük dezavantajının ihracatın büyük bölümünü AB ülkelerine yapması olarak gösterildi.