BÖLGEMİZDE KAÇAK AZ

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar, Kocaeli gazetesinde yer alan haberde bakanlığın verdiği 21 elektrik dağıtım şirketine ait verileri ayrı ayrı paylaştı. Türkiye’de ortalama yüzde 15, dünyada yüzde 8, Avrupa’da yüzde 6,7 kayıp kaçak oranı bulunurken, Düzce’nin de içinde bulunduğu SEDAŞ’ın kayıp kaçak oranında yüzde 6,5 oranı ile daha iyi bir durumda olduğunu belirtti.

ORANLAR YÜZDE 70’İ BULUYOR

Türkiye de son 10 yıldaki kayıp-kaçak oranlarına bakıldığında Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ın bulunduğu Dicle Dağıtım Şirketi ve Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerine hizmet veren Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketleri’nde oranların yüzde 60, yüzde 74’leri bulduğu görülürken her yıl artan kayıp kaçak oranları ile dikkat çekiyor. Ancak Kocaeli, Bolu, Düzce ve Sakarya’nın bulunduğu SEDAŞ ve Trakya Dağıtım Şirketi’nde kayıp-kaçak oranları her yıl düşerken bu oran 2015 yılında yüzde 6’lara kadar geriliyor.

ZAMLAR YÜZDE 250’Ü GEÇTİ

2008 yılından bugüne kadar elektriğe yapılan zamlara da dikkat çeken Akar, son 8 yılda meskenler de yüzde 250’leri bulan elektrik zammının sanayide yüzde 170, sulama da yüzde 200’leri bulduğunu belirterek alınan birçok bedelin de hukuksuz olduğunu söyledi. Son zamanlarda ilimizde de yaşanan elektrik kesintilerine de değinen Akar, sadece 2014 yılında SEDAŞ bölgesinde 49 bin elektrik kesintisinin yaşandığını belirtti. Bu verilere de bakıldığında elektrikte de adaletin olmadığı ve yine kurunun yanında yaşın da bedel ödediği görülüyor.


Haber;S.KAŞKIR