Düzce’de özel günlerin uğrak noktası olan kuyumcu ve çiçekçilerde 14 Şubat Sevgililer Günü hazırlıkları devam ediyor. Koronavirüs nedeniyle alınan kısıtlama kararlarıyla birlikte düğün, nişan, doğum günü gibi toplu etkinliklerin yasaklanması, kuyumcu ve çiçekçilerin işlerini son derece olumsuz etkiledi.

Özellikle yaklaşık bir senedir doğru düzgün satış yapamadıklarını belirten çiçekçi esnafının yüzü, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde bir nebze de olsa gülmeye başladı. Kuyumcular ise, Sevgililer Günü’ne özel hazırladıkları kampanyalar ile müşterilerinin dikkatini çekmeye çalışıyor.

Her yıl büyük özenle kutlanan Sevgililer Günü, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle biraz farklı geçecek. Düzce’de çiftler, hafta sonları getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına takılmadan sevgililerine hediye almak için şimdiden kuyumcuların yolunu tutmaya başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan çiçekçilerde ise, 14 Şubat Sevgililer Günü hazırlıkları aralıksız devam ediyor.

Kuyumcular Sevgililer Günü’ne özel kampanyalar yapıyor

Kendi adını taşıyan Cahit Vuruş Kuyumculuk’un sahibi Cahit Vuruş, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel kampanya yaptıklarını söyledi. İşyerlerinde her bütçeye uygun kaliteli altın ve pırlanta olduğunun altını çizen Vuruş, “Sevgililer günü ile ilgili elbette yoğunluk var. Biliyorsunuz 14 Şubat bütün sevgililerin günü. Bizde müşterilerimize destek olmak için birçok ürünümüzde kampanyalar yaptık. Gerek yüzüklerde olsun, gerek pırlantalarda olsun, gerek ziynet eşyalarında olsun bütün ürünlerimizde müşterilerimize kampanyalar yapıyoruz. Bu güzel günlerinde onların yanında oluyoruz. Biliyorsunuz, pandemi süreci var. Bu süreçte de ülke gelir seviyemiz düştü, insanların sıkıntıları var. O yüzden dolayı fiyatlarımız da en dip noktalarda ve en kaliteli ürünlerle sunmaya çalışıyoruz. Yani müşterimize en kaliteli işçilikli ürünü en uygun fiyatlara vermeye çalışıyoruz ve ürünümüzün her zaman arkasında duruyoruz. Yani bazı firmalar var, merdiven altı dediğimiz imalatlar var, bunlar kalitesiz olabiliyor. Tabii biz, en kalitelisini tercih ediyoruz” diye konuştu.

“Bu hafta küçük bir hareketlilik var”

Hediyelik ürün satışı yapan Ergün Veli isimli bir esnaf, salgın nedeniyle işlerinde büyük bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Bu hafta ufak bir kıpırdama var, bir hareket var. Bunu Sevgililer Günü’ne yoruyoruz, ama eski işlerimiz yok. Şu anda tüm ürünlerimizde etiket yarısı var, yani Sevgililer Günü nedeniyle bir kampanya yapmadık. Bu indirimlerimiz, pandemi süresince devam edecek. Şirketimiz öyle bir karar aldı. Yüzde 50 ile şu anda satışlarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Çiçekçiler eskiyi arıyor

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen kesim ise çiçekçiler oldu. Normal günlerde hiçbir satış yapamayan çiçekçiler, özel günlerin gelmesini dört gözle bekliyor. Yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde Öncü Haber mikrofonuna konuşan çiçekçi esnafları, şu değerlendirmelerde bulundular:

“İşlerimiz geçen yıllara göre daha düşük”

Çiçekçi Murat Özer: Pandemiden dolayı, her esnafın olduğu gibi, bizim işlerimizde de bir yoğunluk yok. İşlerimiz, geçen yıl ki sevgililer günlerine göre daha düşük. Yarı yarıya işlerimiz durmuş vaziyette. Hafta sonları bize kısıtlamada izin verildi, ama geçtiğimiz hafta fazla bir talep olmadı ürünlerimize. Ama yine de şükür diyelim. İşlerimiz biraz düzgün. Müşterilerimizin taleplerini karşılamaya çalışacağız. Sevgililer gününe özel kampanyalarımız var.

“Özellikle çiçekçiler salgın nedeniyle ağır bir darbe aldı”

Çiçekçi Ensar Melih Kaplan: Biz genelde tasarım çiçekler yapıyoruz. Bu Sevgililer Günü’nde de marjinal tasarımlar yapmayı düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle, devletin bize hafta sonları kısıtlamaları nedeniyle verdiği izinden dolayı, teşekkür ederiz. Biz çiçekçilerin böyle şeye çok ihtiyacı vardı. Çünkü bizim sektörümüz ağır darbe aldı bu süreçte. Ama 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla bize verilen izinden dolayı çok memnunuz. Biz internet satışı yapıyoruz. Sektörde İnternet üzerinden satışlarımız çok iyi. Ama pandemi bu yıl ki işlerimizi, tüm esnaflarda olduğu gibi bizi de etkiledi.

“14 Şubat Sevgililer Günü ile ilgili bir yoğunluk var, ama eskisi gibi değil”

Çiçekçi Hasan Çetin: 14 Şubat Sevgililer Günü ile ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olduğumuz için hazırlıklarımız devam ediyor. Tabii 14 Şubat Sevgililer Günü ile ilgili bir yoğunluğumuz var, ama eskisi gibi değil. Koronavirüs salgınından dolayı işlerimiz baya bir zayıf. Bu şekilde beklentilerimizi yüksek tutuyoruz.

HABER: Savaş ARI