Enflasyonla mücadele tedbirleri kapsamında temel gıda maddelerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi kararı bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Ay sonunu getirmek için kuruş hesabı yapan vatandaşın gözü, bir nebze olsun rahatlatacak olan kararın esnaf tarafından uygulanıp uygulanmayacağına çevrildi.

DESOB Başkanı Kayıkcı’dan esnafa çağrı

Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkcı, esnafa temel gıda ürünlerine yapılan yüzde 7 oranındaki indirimin fiyatlara yansıtılması çağrısı yaptı. Kayıkçı, yeni uygulamanın maliyetlerdeki artışın durması halinde enflasyonda düşüşe kapı aralayabileceğini kaydetti. 

‘İyi denetlenmeli’

KDV indirimi için denetim yapılmasını isteyen DESOB Başkanı Kayıkcı, “Bir süreden beri uygulamaya giren KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı çok iyi denetlenmeli. Temel gıdada yüzde 7 oranındaki indirimin esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır. Maliyetler artmaya devam etmezse bu KDV indirimi, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabilir.” dedi.

‘Kapsamı genişletilmeli’

İndirimin kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirten Kayıkçı, “Sadece temel gıdada değil tüm gıda ürünlerinde KDV oranının aynı olması gerekir. Tüm gıda ürünlerinin KDV oranı aynı olursa hem KDV uygulaması kolaylaşır hem de kayıt dışılık büyük ölçüde ortadan kalkar. Zorunlu tüketim ürünlerinde vatandaşların en çok talep ettiği temizlik ve deterjan ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde KDV yüzde 1’e düşürülürse enflasyon daha erken düşer.” diye konuştu.

HABER: Mehmet GÜNESEN