Maliye bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bu yılın ilk yarısında memur ve sözleşmeli maaşlarına ortalama % 2 zam yapılırken katsayılar, düşük maaşlı memura yüksek, yüksek maaşlı memura ise düşük zam olacak şekilde belirlendi. Bu şekilde en düşük memur maaşındaki artış, aile yardımı dahil % 5,2, aile yardımı hariç %5,7 olarak hesaplandı.

 

Memur Konfederasyonları ile toplu sözleşme sürecinde de masaya bu rakamlar getirildi ve enflasyon farkında aile yardımı dahil en düşük memur maaşındaki artış olan % 5,2’lik rakamın baz alınacağı telaffuz edildi. Devletin yazılı maaş önerilerinde de % 5,2’nin üzerisi için enflasyon zammı taahhüdü yer aldı.

 

Maliye Bakanlığı, şimdi 3 Temmuz'da ilan edilecek haziran ayı enflasyon rakamlarını bekliyor. Haziran enflasyonun belirlenmesinin ardından, tüketici fiyatlarında 6 ayda kaydedilen artış, memur, sözleşmeli ve memur emeklilerinin enflasyon farkının hesaplanmasında belirleyici olacak.

Böylece 6 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerinin %2'likTemmuz zammına ilave edilecek enflasyon farkı belirlenecek. Aile yardımı dahil en düşük memur maaşındaki artış olan %5,2'nin üzeri, maaşlara enflasyon farkı olarak yansıtılacak. Bunun üzerine de, %2'lik Temmuz zammı ilave edilecek. Memur maaş katsayıları, yeni artış oranlarına göredüzenlenecek ve 15 Temmuz da memur ve sözleşmeliler zamlı maaşlarını alacak. Aynı şekilde memur ve sözleşmelilere 14 günlük zam farkları da ödenecek. Memur emekli maaşları da yeni katsayılara göre hesaplanacak ve zam farkalrıyla birlikte yeni maaşlar hesaplara yatacak.

 

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tüketici fiyatları endeksinde mayıs sonu itibariyle % 6,38'lik artış olmuştu.